2021. július 7. ülés jegyzőkönyve

KSZKA-A/115-5/2021/III/1.

Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma 

1088 Budapest, Bródy Sándor utca 5-7.

 

 

KÖZSZOLGÁLATI TESTÜLET ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE

 

2021. 07. 07.

 

(hangfelvétel alapján készült, nyelvhelyességi szempontból korrektúrázva, szó szerinti leirat)

 

Ügyrendünknek megfelelő módon, a járványhelyzetre való tekintettel a tagok elektronikus hírközlő eszköz igénybevételével történő részvételével, internetes kapcsolaton keresztül tartunk.

 

Ideje: 14.00

 

Jelen vannak:a Közszolgálati Testület tagjai és a meghívottak

 

Az ülést vezeti: Dr. Fábri György elnök

 

Napirendi pontok: A honlapra feltett változat szerint

 

Jegyzőkönyv hitelesítők: Elnök és két tag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Testület tagjai:

 

1. Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Szikora József

2. Magyarországi Református Egyház Szalai László

3. Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Heisler András

4. Magyarországi Evangélikus Egyház Dr. Fábri György

5. Magyar Tudományos Akadémia Dr. Papp Z. Attila

6. Magyar Olimpiai Bizottság Gundel Takács Gábor

7. Magyar Rektori Konferencia Perjés Fanni Viktória

8. Kisvárosok Szövetsége Szitár Szabolcs Imre

9. Centrum Studiorum Zsigmond József

10. Nagycsaládosok Országos Egyesülete Kardosné Gyurkó Katalin

11. Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Sáfrány Margit

12. Magyar Írószövetség Erős Kinga Andrea

13. Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Radetzky Jenő

14. Magyar Művészeti Akadémia Dr. Kucsera Tamás Gergely

15. Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Gugán János

Szövetsége Egyesület

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Tisztelettel köszöntöm a Közszolgálati Testület július 7-i ülésén résztvevő kollegákat. Megállapítom, hogy az eredetileg meghirdetettnek megfelelően hibrid módon szerveztük meg és tartjuk az ülést. Tehát a tagtársak egy része itt van a Naphegy téri helyszínen jelen, a másik része pedig a már korábban elfogadott szabálynak megfelelően interneten, a skype programon keresztül csatlakozik. Megállapítom, hogy a skype-on csatlakozottak száma 5 fő, itt jelen 3-an vagyunk, tehát 8-an, 8 fő az határozatképességet jelent. Én bízom benne, hogy akár az internetes, akár a személyes módon ez még bővülni fog. Azt jelzem, hogy többen előre jelezték, hogy nem tudnak majd részt venni az összejövetelen. Tehát Kardosné Gyurkó Katalin egy rendezvény miatt nem tud itt lenni. Kucsera Tamás Gergely jelenlétével nem tud itt lenni, de mondta, hogy skype-on esetleg jelen lesz. De még nem látom, hogy megjelent volna. És ugye kérdéses volt Papp Z. Attilának is a skype-os részvétele, de még ő is kiderül, hogy megérkezik-e valamilyen formában. Mások nem jelezték. Gundel Takács Gábor jelezte, hogy ő nem tud részt venni a mai alkalmon. Azok, akik még nincsenek itt, őket még feltételesen hagyjuk, hogy részt vesznek-e.

A mai alkalmat azért is tartottuk fontosnak megszervezni, mert egyrészről ritkán volt módunk találkozni az elmúlt időkben az ismert körülmények miatt. Másrészről pedig van néhány olyan formális dolog, aminek meg kell felelnünk. Az én szándékaim szerint az otthonlétből sem, és a városi hőmérsékletből sem szeretnék kiszakítani senkit sokáig. Tehát pergő ülést tervezünk. Amely ülésnek a napirendjét az előzetesen kiküldötteknek megfelelően terjesztem elő elfogadásra. De ezt megelőzően a jegyzőkönyv-hitelesítésre kérek fel két kollegát. Szerintem a legcélszerűbb az lenne, hogyha Heisler András és Radetzky Jenő vállalná ezt a feladatot. Kérdezem, hogy ki az, aki egyetért vele? A jelenlevők mi hárman egyetértettünk, és kérem, hogy szóval jelezzék a skype-ban levők. Ott egyenként mondom a neveket, akiket látok, hogy ott vannak:

 

Szalai László? Igen. Sáfrány Margit? Igen. Köszönöm. Látom Zsigmond Józsefet. Igen egyetértek. Köszönöm. Látom, Gugán kollegát is. Jól látom? Egyetértek. Köszönöm. És kit nem látok. Fanni ott van még? Igen, igen, csak én nem látom. Perjés Fanni? Itt vagyok, egyetértek. Ő is egyetért.

Köszönöm, akkor

megállapítom, hogy egyhangúan megbíztuk a jegyzőkönyv vezetésével tagtársainkat.

 

A napirendi javaslatot is előterjesztem, amit korábban írásban is kiküldtünk. Az 1. napirendi pont az tulajdonképpen egy visszautalás arra, hogy a 2020. évi vezérigazgatói beszámoló szöveges értékelésének az immáron ülésen való elfogadása, a 2. számú napirendi pont a testület honlapjának áttekintése és a honlap fejlesztésével kapcsolatos elvárások meghatározása. És a 3. pont a korábban elindított műsorfigyelés.

Szervusz Tamás, rögzítjük, hogy itt vagy.

 

Dr. Kucsera Tamás Gergely testületi tag:

Igen, köszönöm, nem tudom hallotok most?

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Igen, minden tökéletes. Tökéletes minden.

 

Dr. Kucsera Tamás Gergely testületi tag:

Csak új jelszót kellett kreálnom, és emiatt nem tudtam belépni. Köszönöm. Elnézést kérek még egyszer.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Semmi probléma. Tehát a 3. napirendi pont alapján a műsorfigyelés következő szakaszának és a műsorfigyelési szempontjának meghatározása, monitorizálása, kijelölt műsorok körének meghatározása. És a 4. napirendi pont az egyebek.

 

Kérdezem, hogy van-e más napirendi javaslata a tisztelt tagtársaknak. Amennyiben nincs, akkor szavazásra teszem fel a napirendet.

 

Kérem, akik elfogadják, a jelenlévők kézfenntartással szavazzanak. A távollevőktől pedig egy gyors olvasással kérek igeneket. Szalai László? Igen. Sáfrány Margit? Igen. Perjés Fanni? Igen. Zsigmond József? Igen. Kucsera Tamás Gergely? Igen. Gugán János? Igen.

 

Jó,

megállapítom, hogy egyhangúan elfogadtuk a napirendet.

 

1. napirendi pont

Ezek alapján rá is térünk az első napirendi pontra. Viszonylag úgy gondolom, hogy egyszerű helyzetben vagyunk, hiszen talán emlékeztek rá, a szöveges értékelést elkészítettem a megbeszélteknek megfelelően, szétküldtem. Kaptam néhány, illetve gyakorlatilag egy konkrét szöveges átrendezési javaslatot. Ugye Szalai László tagtársunktól, azt átvezettem. Ez alapján ezt újra szétküldtük és nem érkezett visszajelzés. Kérdezem, hogy így, utólagosan van-e még valamilyen felszólalás az értékeléssel kapcsolatban? Amennyiben nincs, akkor egy megerősítő szavazást hadd kérjek, aki így megerősíti a szöveg átvezetés elfogadását, kérem a jelenlévők, hogy kézfeltartással jelezzék.

A skype-ban ülőket. Szalai László? Igen. Sáfrány Margit? Igen. Zsigmond József? Igen. Perjés Fanni? Igen. Kucsera Tamás Gergely? Igen. Gugán Iván? Igen. Azt hiszem mindenkit mondtam.

Köszönöm,

megállapítom, hogy utólagosan és egyhangú szavazással elfogadtuk a szöveges értékelést.

Gondolom, hogy ezt vezérigazgató úr is megismerte, de most hivatalosan tudja iktatni ezt az elemet. Nagyon köszönöm.

Ez alapján az 1. napirendi pontot lezárom, és áttérek a 2. napirendi pontra.

 

 

 

 

2. napirendi pont

 

A Közszolgálati Testület honlapjának a kérdése. Emlékeztetek mindenkit, hogy van egy honlapunk, amely honlapunk egyrészről teljesíti a törvényi kötelezettségét az átláthatóságra vonatkozóan. Nevezetesen megtalálható rajta a testületnek statútuma, megtalálhatók rajta a testület tagjai. Én bízom benne, hogy mindannyiunk életrajza is megtalálható rajta. Nézek kérdőn önmagunkra. Azt kérem a jelenlévőktől, hogy ha a jelenlévők között van valaki, akinek az életrajza nem a maga teljességében található meg még a honlapon. És nem azért, mert a műszakis kollegák nem tették ki, hanem valamifajta információ visszatartási kényszer akadályozta meg, hogy az eljusson. Kérem, hogy ezen beszélgetésünk alapján győzze le ezt a gátlást és bocsássa a honlap rendelkezésére az őt megismertető néhány sort. Illetve, aki nincs jelen és így nincs ott, annak, ha ezzel egyetért a testület, akkor egy baráti levélben felhívnám majd a figyelmüket erre a mi ránk jellemző kedves, ám határozott megfogalmazásoknak.

És e mellett tartalmazza a honlap az üléseink összes határozatát és szó szerinti jegyzőkönyvét is. Nyilván némi átfutással, hiszen csak azután kerülhet ki, miután túl vagyunk a legépelésen, a hitelesítésen és ez alapján kerülhet ki a honlapra.

Tehát ez alapján a honlap az alapvető funkcióját teljesíti. Közben Perjés Fannit látom, hogy jelentkezik. Parancsoljál.

 

Perjés Fanni testületi tag:

Köszönöm szépen. Nekem az lenne a kérdésem, hogy ez az életrajz mennyire részletes, vagy ezt én nem teljesen értem. Én ellenőriztem, nekem van fent rövid szöveges bemutatkozóm. Kellett volna konkrét önéletrajz is?

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Nem, a rövid szöveges bemutatkozás az teljesen jó. Tehát az tartalmazza mindazt, ami fontos, de senkit nem akarok abban megakadályozni, hogy a lehető legrészletesebben fejtse ki életének apró rezdüléseit. Mert ez mindannyiunk számára tanulságos. De Fanni bemutatkozását is nagy örömmel olvastam, a BEAC-os részt hiányoltam belőle, de egyébként teljesen korrekt és nagyon kitűnő.

 

Perjés Fanni testületi tag:

Hát már nem aktuális. Úgyhogy azt inkább kihagytam belőle.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Csak arra utaltam, hogy Fanni egészen kitűnő atléta és futó kollegánk volt az egyetem sportegyesületében.

 

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma elnöke:

Ez fontos része a szó szerinti jegyzőkönyvünknek.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Tudniillik kifejezi azt, ezt azért tartottam fontosnak jelezni itt egyébként, mert testületünk egész munkájában jellemző az, hogy nemcsak egyes szűk területnek vagyunk a képviselői, hanem egymás területére is vannak fogékonyságaink. Tehát Fanni például a sport területén is teljes joggal fejezi ki álláspontjait.

 

Radetzky Jenő testületi tag:

Így legalább a sportnak is van képviselője a testületben. Mert úgy tudom, hogy nincs.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Folytatva. Megállapítom, hogy Szikora József is megérkezett és nem az internetes térben, hanem a reális térben. Üdvözlünk téged. Foglalj helyet itt körünkben. Köszönjük szépen.

Tehát a honlapunknál ott tartunk, hogy jegyzőkönyvek, amelyek én úgy gondolom, hogy a magyar, a médiáról szóló beszélgetések során egy nagyon fontos forrásként szolgál bárki számára, már mintha valaki megnézi. Úgy értesültem egyébként a kollegáktól, hogy azért van nézettsége, olvasottsága a honlapunknak. Tehát azért kelt bizonyos figyelmet, ami helyén való is, hiszen ez forrás értékű. Ezentúl egyébként a honlapunk lehetőséget ad egyéb anyagoknak a közlésére is. Ez csak rajtunk múlik és ez felvetődött többször már korábban, hogy vizsgáljuk azt meg, hogy a honlapnak milyen olyan elemei lehetnek, amelyek még élénkebbé, még a társadalmi közbeszédben, hiszen ez egy fontos része a kódexnek is, a társadalmi közbeszédben a médiáról való közös gondolkodásban hozzásegíti információval azokat, akiket ez iránt érdeklődnek. Tehát ezért gondoltuk idehozni ezt a témát. Hogyha ennek kapcsán vannak konkrét felvetések, vagy általános benyomások, akkor beszéljünk erről. És én beszélgetés indításként én rögtön azt a kérdést vetném fel a tisztelt testületi tagok számára, hogy kaptak-e valamilyen visszajelzést a saját köreikből a honlapunkat illetően. Megfogalmazódott-e valamilyen javaslat, kritika, észrevétel. Illetve, hogy személy szerint hogyan látják, látjátok, van-e, lehet-e funkciója, a honlapnak a kötelező dokumentáláson kívül a közmédiáról való gondolkodás forrás értékű formálásában.

Egy technikai megjegyzés Balogh elnök úr.

 

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma elnöke:

Köszönöm szépen a szót. Én csak jelezni szeretném, hogy az informatikus kollegánk itt ül a teremben, ő az, aki egyébként a megújítást is fogja csinálni. S együtt történne a megújítás a Kuratórium honlapjával. Egy kolleganőt kértünk, hogy tegyen javaslatot az arculati megújításra, de ha nektek van javaslatotok ezzel kapcsolatban is, tehát nemcsak a tartalma, hanem a formai megújításra is, akkor a legjobb időben vagyunk. És csak mondom, a saját fülével fogja hallani a kollega is a vitánkat. Tehát javaslom, hogy mindenki mondja el és ne fogja vissza a véleményét és a javaslatait. Köszönöm.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Ez valóban jó ritmusú beszélgetés. Parancsoljatok, milyen felvetések fogalmazódnak meg úgy első megközelítésben. És aztán tudjuk ezeket részletesebben is beszélni. Kinek milyen benyomása van arról, hogy használják-e, mi magunk használjuk-e a honlapot. Használják-e a honlapot, ami környezetünkből, jön-e visszajelzés. Parancsoljatok.

 

Heisler András testületi tag:

Szerintem az a jó, ha őszinték vagyunk egymással. A társaimat és a közösség tagjait túlzottan nem hozza lázba a Közszolgálati Testület honlapja. Tehát nem lehet azt mondani, hogy rendkívül magas érdeklődés kísérné a Közszolgálati Testület honlapját. Magát a funkciót, a Közszolgálati Testület funkcióját azt értékelik, és azzal egyetértenek. Tehát a közszolgálatiságra való figyelmet, azt ők is fontosnak tartják. Én úgy gondolom, hogy egyszer beszélgettünk erről, hogy ez egy statikus honlap valójában, vagy viszonylag statikus. Természetesen megjelennek a jegyzőkönyvek stb. stb. E mellett vannak olyan részei, ahol azért, ha valaki lenne, aki egy picit feltöltené, akkor egy picit élőbb lenne a dolog. Azért itt van állásfoglalás, beszámolók üresen, tehát, hogy nincs állásfoglalás, beszámoló semmi. De ha jól emlékszem, még a rendezvények sincsenek, pedig azért esetenként voltak rendezvények, volt kitüntetés átadás, volt erdélyi rendezvény stb. Tehát egy picit élőbbé lehet tenni ezt a honlapot. És az én ízlésem szerint én egy kicsit, - én színtévesztő vagyok – de egy kicsit színesebbé tenném fizikailag. Nem tartalmilag, hanem fizikailag. Ennyit szerettem volna mondani.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm szépen. Radetzky Jenő?

 

Radetzky Jenő testületi tag:

Én is egy kicsit megszondáztam a kollegáimat a kamarai körben, hogy mit tudnak erről a tevékenységről és egyáltalán a honlapra rámennek-e? Volt, aki a kérésemre ezt megtette. De alapvetően szeretném elmondani, az egyébként az üzletembereknek a véleménye; mi honlapokat és az internetet hírekért nézzük. Tehát, ha várható, hogy onnan valamilyen információhoz jutok és nem feltétlenül a testületi ülésen elhangzottról, hanem általában a közszolgálatiságról, akkor el fog indulni az érdeklődés ilyen honlap után. Amelyik egyébként magával vonzani fogja azt is, hogy akkor a testületi tevékenységen elhangzott híreket is már be fogják ebbe a körbe vonni. Ezért el kellene gondolkodni egyértelműen azon, hogy a közszolgálatisággal kapcsolatban tudunk-e olyan fajta híreket folyamatosan honlapra feltenni, ami egyébként a széles közvéleményt érdekli. Tudom, hogy nehéz. Mert maga a közszolgálati média gyártja vagy közvetíti a híreket. Sokszor gyártja is. Ez az utóbbi nem biztos, hogy helyes megjegyzés volt részemről, de fenntartom a véleményemet. Ez az egyik része, tehát ez bizonyára egy nagyon nehéz elhatározás, hogy a közszolgálatisággal kapcsolatban milyen híreket lehet feltenni, amelyik egyébként egy honlapra olvasót vonz vagy érdeklődőt.

A második kérdés, ami szintén egy ilyen németül azt mondják, hogy Heikle Frage, kényes kérdés. Ami egy honlapnak a látogatottságát és használatát elősegíti, hogy lehet-e kérdéseket feltenni? Magyarul, adunk-e olyan lehetőséget, hogy a Közszolgálati Testület tagjaihoz, vagy akár az elnökhöz, vagy egészében a Közszolgálati Testület működéséhez egy 10 millió, vagy 15 millió magyar közszolgálati médiát fogyasztó, vagy azokat elérni kívánó ember tehet-e fel kérdést? Ha egyébként megteremtjük ezt a lehetőséget, akkor megint csak elindulhat egy honlapnak. És innentől kezdve az a megállapítás, hogy túlságosan statikus, és dinamikussá is válik. De mind a két terület ugye meglehetősen nehéz, mert az első pontban általam elmondottak, mi az a közszolgálatisággal kapcsolatos hír, amelyik felkelti egy tudományos kutatónak, egy egyházzal foglalkozónak, vagy gazdasággal foglalkozónak a véleményét. Ezt is meg lehetne fogalmazni, erről lehet vitát tartani.

A másik pedig az, hogy vajon kinyitjuk-e a kaput, hogy irányunkban kérdéseket lehessen vagy véleményt lehessen megfogalmazni.

Egyébként a politikusoknak erre nyilvánosan lenne erre lehetőségük, joguk ezt megtenni. De a közvélemény maga nem tudja, hogy ez egy olyan testület, amelyik mondjuk, nem tagadhatná meg, ha vele szemben egy állampolgár, egy hallgató, egy néző, egy internet fogyasztó kérdést tenne fel. Köszönöm szépen.

 

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma elnöke:

Köszönöm szépen. Köszönöm Jenőnek a hozzászólását és mindjárt a lényegre is tértünk ezzel. Ezt a testületnek kell eldönteni, hogy mit szeretne. Viszont egyet ne felejtsünk el, ez egy testületnek a honlapja. Tehát ide csak olyan dolgok kerülhetnek fel, amelyet a testület megtárgyalt és elfogadott. Eléggé nehézkessé válik akkor, ha ezt napi hírportállá vagy valami szakmai vitafórummá lehetne csinálni. Ez mindenféleképpen átgondolásra érdemes. De mondom, azt ne felejtsük el, hogy eléggé bonyolulttá válik akkor, hogyha itt ilyen jellegű hírek kerülnek fel, mert akkor azt egy bármilyen megnyilvánulás esetén azt vitára bocsájtva állásfoglalásként kell megjeleníteni. Abban az esetben, hogyha egy nyilvános fórumot adunk arra, hogy bármelyik testületi taghoz lehet kérdést feltenni és arra nyilván, hogyha kérdést feltesznek, akkor ismerem a saját gyakorlatunkat. Ha délelőtt felraknak egy kérdést, és délután 2-kor még nem adtunk rá választ, akkor már három levél jön, hogy micsoda dolog, hogy mi nem reagálunk a kérdésekre. Ha ezt kinyitjuk, akkor viszont minden testületi tagnak vállalnia kell azt, hogy napi rendszerességgel a hozzá beérkezett kérdésekre válaszol. Azt nem javaslom, hogy valaki vállalja, valaki nem. Mert az egy elég furcsán néz ki.

A másik, amit mondtál, hogy van egy-két rovat, ami nincs feltöltve. Annak idején, nem ismerve a gyakorlatot megcsináltuk, akkor beraktuk ezeket a rovatokat. Amelyik rovat nem működik, vagy nem életszerű azt egyszerűen a mostani átalakításnál ki lehet venni. Nekem, hangsúlyozom bármelyik megoldás jó, abban az esetben, ha nyitjátok a társadalom felé vita platformként, vagy bármi platformként, akkor viszont a testület tagjainak kell ezt vállalni. Adminisztrációba, és minden egyébbe, ami ezzel jár. Mert itt senki nem veheti a titkárságon magára azt az ódiumot, hogy a testülethez érkezett megkeresést ő maga valamilyen formában elégíti ki. Én is jobb szeretnék egy pörgő és a közéletben bent lévő felületet. Tehát gyakorlatilag ez mind rajtatok múlik, hogy mi az, amit bevállaltok, mi az, amit megcsináltok és mi az, amit időre megcsináltok. Mert mondom, ebben a világban, amiben most vagyunk a közösségi médiától kezdve a napi hírek, délután már a reggeli hírek, azok már elmúltak. Tehát van-e a testület tagjaiban annyi energia, hogy ezt naprakészen, ha mondjuk nem is óránként, de naponta átnézik és megcsinálják a választ. Én örülnék, ha lenne, de az a döntés a tiétek, és a felelősség is.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm szépen. Perjés Fanni jelentkezik.

 

Perjés Fanni testületi tag:

Köszönöm szépen a szót. Én nekem az lenne az egyik megjegyzésem, hogy mivel ez egy testületi felület, szerintem nem feltétlenül kell annyira nagyon aktívnak lenni. Szerintem nem is várhatjuk el, hogy egy nagyon pörgős felületté fog válni. Mert ugye a mi feladatunk sem, amennyire én ezt értelmeztem, nem feltétlenül erről szól.

A másik javaslatom pedig az lenne, hogy szerintem nem feltétlenül szükséges az, hogy mi ilyen instant reakcióval kell, hogy készenlétben álljunk, ha beérkezik hozzánk egy kérdés. Szerintem lehet olyan felületet is létrehozni, hogy egy külön ablakot tudunk annak csinálni, hogy ha szeretne nekünk valaki kérdés küldeni, és ha feltüntetjük rajta, hogy mondjuk a beérkezett kérdéseket a havonta megrendezésre kerülő üléseken tárgyaljuk meg, akkor az is egy megfelelő koncepció lehet és akkor mindenki tudja, hogy mikorra várhatnak választ. Mert havi rendszerességgel mondjuk rendezésre kerül egy megbeszélés róla, és akkor így is fenn tudjuk tartani a társalgást az érdeklődőkkel. Hogyha tényleg érkezik hozzánk kérdés.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm szépen. Közben jelzem, hogy Szitár Szabolcs is bejelentkezett. Ő is már részt vesz az ülésünkön. Üdvözlöm Szabolcs.

 

Szitár Szabolcs testületi tag:

Üdvözlök mindenkit.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

További hozzászólások? Annyit hadd reflektáljak, hogy többen is vagyunk itt, akik különböző színekben és létformákban mindenfajta internetes felületekhez kapcsolódunk, működtetjük. Azért gondolom, másokkal közös élménye annak a rögzítése, hogy hát az internet, bocsánat a kifejezésért, egy éhes állat. Ami azt jelenti, hogy állandóan etetni kell. Tehát, ha egyszer elkezd enni, akkor folyamatosan. Tehát olyan nincs, hogy elkezdjük és akkor abbahagyjuk.

Kettő, a tartalomszolgáltatás az egy kemény munka. Kemény, folyamatos munka. Tehát ez a másik általános megjegyzésem. Az, hogy a testületnek a honlapja egyfajta tudásbázisként is szolgáljon, tehát a közszolgálatiságról egyáltalán. Ugye Radetzky Jenő utalt erre. Közszolgálatiságról egyáltalán anyagok szerepeljenek rajta, kereshető legyen, felkereshető legyen, így értem. Adjon valamifajta háttértudást. Ezt nem érzem egy lehetetlen feladatnak, ez gyakorlatilag egy szakirodalom figyelést jelent. Tehát én hangsúlyozom, hogy nem arról beszélek, hogy napi sajtóban itt-ott a világban mit írnak. Hanem arról beszélek, ha van valahol egy nagy konferencia, egy kiadvány jelenik meg, adott esetben külön tárgyalhatnánk annak, tényleg a szívem fáj, hogy ennyire nincs benne a köztudatban az a könyvsorozat, amit mi nagy örömünkre megkapunk Koltai rektor úr gondozásában. Ami nem egyszerűen a média, a közszolgálatiság, hanem még a médiaelméletén is túlmutatóan egy társadalomelméleti szakfolyam. Meg kell mondanom őszintén, én ezt a konkrét szakmai tudományos munkában használom ezeket az anyagokat. Annyira kitűnőek, és sokirányúak. Tehát akár ebből, Koltai rektor úrral egyeztetünk, hogy esetleg bizonyos anyagokat ebből rendelkezésre bocsátana. Akár részleteiben és így tovább. Ki-ki a szakmai érdeklődése okán belebotlik és jelzi. Tehát én ezt egy nagyon hasznos, megjegyzem szükséges és reális célkitűzésnek is tartanám, amit Radetzky Jenő felvetettél. Tehát magyarán az, hogy itt van egy tudásbázis nevű rovata is ennek a honlapnak, felhívnám a figyelmet. Ahol jelen pillanatban elsősorban a jogszabályok, szakmai anyagoknál néhány anyag van, európai tanácsi anyagok. De ez a tudásbázis ez valóban egy széleskörű tudásban is lehetne. Én azt magam tudom, hogy egyébként minden további nélkül rendkívül egyszerűen tudom vállalni, mert ezek az én irodalomjegyzékeimben ott vannak. Tehát megfelelő linkeket, nyilván be kell tartani a szerzői jogi kérdéseket. Itt valószínűleg nem anyagokat tudunk felrakni, ha csak nem kapunk rá engedélyt. Hanem inkább linkeket. De azt minden további nélkül, akár egy rövid ismertetővel, tehát ezt én magam is azonnal tudom vállalni, hogy ebből egy-két tucatot tudok szolgáltatni. De ezt szerintem körülnézve ki-ki a saját területén, ebben közre tud működni, tehát ilyen értelemben tudjuk erősíteni szerintem ezt a tartalmat. Én ezt támogatnám, ha ebben van egyetértés, hogy menjünk ebbe az irányba. Nyilván itt betartva a betartandókat, mármint a jogszabályokat.

A tekintetben, hogy mi egy hír- és információszolgáltatást nyújtsunk, én azt nem akarom prejudikálni az álláspontomat senkire, én ezt lényegében lehetetlennek tartom. Ez egy olyan fokú, egyrészt egy olyan folyamatos rendelkezésre állást igényelne a részünkről, másrészről pedig, még hogyha nem is gondolunk, minden szóhoz szükséges volna a testületi döntés, de az egyeztetéseknek egy olyan bonyolult rendszerét igényelné visszamenőleg, ami szerintem meghaladja a testület kompetenciáját.

Tehát ilyen értelemben én ezt nem javaslom igazából, hogy ebbe belemenjünk. Ugyanakkor azon a nyomvonalon tovább menve, amit Perjés Fanni felvetett, azt egy kicsit tovább gondolva, azon szerintem el lehetne gondolkodni, hogy egy évben egy vagy két alkalommal, most még ez bennem is teljesen körvonalazatlan, csak amit Fanni mondott, az indította el a gondolkodásomat. Olyan nyílt napot, vagy olyan alkalmat tartani, ami nagyon idézőjelben mondom, egy közönségtalálkozó szerűséget tartani, ami akár lehet videós is. Előre, regisztráció alapján, lehet szöveges is, chat formájú. Ezt ki kell találni. De, hogy egy évben egyet-kettőt ilyet esetleg érdemes volna, bocsánat érdemes is és lehetséges is volna, reális is volna. Szerintem én ezt felvetem, hogy ehhez mit szólnak a tisztelt testületi tagok. Nyilván ezt csak úgy tudom elképzelni, hogy ezt ki kell próbálni egymás között, hogy hogyan működhetne, és utána ennek lenne tájékoztatási, információs értéke. Nyilván ennek is van kockázata, minthogy mindennek van kockázata. De szerintem vagyunk annyira felnőtt és talpraesett emberek, hogy tudjuk ezt kezelni. Ehhez mit szólnának a tisztelt testületi tagok?

Radetzky Jenő?

 

Radetzky Jenő testületi tag:

Örülök, hogy bedobtam a követ a vízbe, és ezért kristályosodik az álláspont. Bizonyára nem gondolta senki, hogy én arra gondolok, hogy napi bulvárhírekkel kívánnánk feltölteni, vagy javasolnám az olvasottságot. Én arra gondoltam igazából, amit te is mondtál Gyuri, vagy elnök úr, és egy másik irányból megfontolva, valóban az internet az olyan, hogy felvetődik valakiben, hogy közszolgálatiság és rá akar keresni. És ha rátéved egyébként a mi honlapunkra, akkor jusson hozzá tudásbázisból olyan aktuális, nem 1886-ból, hanem tényleg napi olyan tudáshoz, akár egy könyvbemutató, akár egy világesemény, akár egy magyar állásfoglalás a közszolgálatisággal kapcsolatban, tudományos konferenciáról egy hír. És azt mondja, hogy én onnan úgy fogok távozni erről a honlapról, hogy ki tudtam elégíteni az ezzel kapcsolatos igényemet. Tehát semmiképpen se, Isten ments, egy bulvárhíres, internetes, naponta etetendő állatot kellene létrehozni. De az, hogy a tudásbázis rovatunkba aktuális magyarázatok, információk a közszolgálatisággal kapcsolatban megjelenjenek, én úgy gondolom, ez növelné a honlapnak az elfogadottságát, látogatottságát, talán tartós kapcsolatok jönnek létre. Amiből egyébként ki tudna fejlődni valóban egy olyan fajta közönségkapcsolat, amire én úgy gondolom, hogy lenne igény, ha tudnák, hogy mi ez.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm. Heisler András?

 

Heisler András testületi tag:

Most, hogy Radetzky barátom mondta a közszolgálatiság fogalmát, játékból beütöttem a Google keresőbe, közszolgálatiság, hogy mi jön elő? És valóban, ahogy elnök úr is mondta, itt linkekkel azért viszonylag könnyen és viszonylag tartalmasan lehetne színesíteni magát a honlapot. Tehát itt most a Koltai Andrásnak a közszolgálati médiaság fogalmától kezdve a kultúrában, a közszolgálatiság állami média, állami pénzek és közszolgálat, tehát nagyon sok izgalmas anyag van. És ha van egy honlapunk, akkor ezekkel az anyagokkal én mindenképpen feltölteném a honlapunkat. Köszönöm szépen.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Szikora József jelentkezett korábban.

 

Szikora József testületi tag:

Köszönöm szépen. Engedjétek meg, hogy tegyek egy kis kerülőt. Az ókori görög világban az eklézia, a közügyek szolgálatára összehívott, ha jól emlékszem kizárólag férfiak csoportját jelentette. Szent Pál használja először ezt a kifejezést, a Krisztusban összehívottakra. Hát szóval, ha közszolgálatról, meg annak a jelentéstartalmairól elmélkedünk akár még ilyesmit is behozhatunk ebbe a képbe. De nagyon-nagyon jó, és egyetértek mindazzal, ami Radetzky Jenőtől, Heisler Andrástól elhangzott, meg Fannitól is elhangzott. De még legalább ennyire fontos, amit elnök úr, Gyuri mondtál, hogy ehhez egy szerkesztő kell. Tehát a tartalomkészítés és előállítás óriási feladat, meg óriási felelősség. És nemcsak azért, ha délelőtt felmerült egy kérdés, akkor arra délután még nem válaszoltál. Az is, de hogy mondjuk például frissüljön az a tartalom. Legalább hetente, vagy szóval, hogy egy bizonyos periodicitása garantáltan frissüljön. Mert annál lelombozóbb nincsen, amikor 10 éves posztok vannak valahol. Szóval az szörnyű, az a semminél is sokkal rosszabb. Én egy civilszervezetnek a honlapjáért mondjuk felelős vagyok valamennyire. Ott fizetünk egy embert azért, hogy a tartalommal, és az egy szűk, viszonylag szűk pénzért, viszonylag szűk vállalkozást lehet garantálni. Vagy eredményt lehet garantálni. Ő ott egyébként a médiavilágnak ilyen aktuális híreit, hogy kapott valaki egy kitüntetést, kineveztek egy főszerkesztőt, hát ezek nem, hogy is mondjam, nem a világot megrengető hírek. De ennek a területnek mégis csak a hírei és ez bizonyos honoráriumért ő elkészíti. Itt sem tudom elképzelni másként. Tehát, hogyha mi valahonnan arra tudunk pénzt szerezni, hogy egy ember a testületünk elnökével egyeztetve valamilyen rendszerességgel, akár a tudásbázisnak megfelelő tartalmakat, de ide még a linkeket is értem. Tehát azt sem lehet, ha eszembe jut feltöltöm, ha meg nem, akkor nem. Hanem, hogy a témák számosságát szaporítsam például megfordult a fejemben, hogy a Kárpát-medence országainak a médiaszabályzásáról lehetne, hogy ők hogy csinálják például. De hát messzebb is mehetnénk, mert arról is beszélhetnénk, hogy milyen viták vannak ezzel kapcsolatban. És akkor már olyan ingoványos talajra tévedtünk, ami hát némi kockázatokkal jár. A tagokhoz intézhető kérdések kapcsán volt már erre példa, hogy kaptunk kérdést, egyébként valamennyiünk megtalálható szerintem a honlapunkon. Az elérhetőségünk is rajta van. Tehát valamilyen e-mail címünk mindannyiunknak van. Ha valaki tényleg akar, akkor elér bennünket. Eddigi gyakorlatunk az volt, hogy elnök úr adott választ ilyen típusú megkeresésekre, és mielőtt a választ megadta volna, vagy legalább utólag egyeztette a testülettel. Hát, hogyha teljesen kinyitjuk a honlapot ilyen értelemben, egy ilyen típusú, hogy mondjam csevegés számára, akkor eléggé, hát parttalan, vagy partot omlasztó áradat keletkezhet belőle, ami egészségtelen, egész egyszerűen nem tudok mást mondani.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Kezelhetetlen.

 

Szikora József testületi tag:

Igen, igen. Miközben tehát ezeken gondolkodunk, javaslom, hogy azt is nézzük meg, hogy van-e ahhoz anyagi és humán erőnk, hogy mindezt megoldjuk. Köszönöm szépen.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm szépen. Én reflexióként, a második kapcsán bármi fajta interakciónak, ami úgy interakció, hogy akár kérdés, akár ugye a kérdés is vélemény tud lenni. Csak úgy van értelme mindenütt, bármilyen fórumon. Úgy van értelme, hogy legalább a halovány esélye annak megvan, hogy a kérdező vagy a hozzászóló mondásában a tartalom a lényeges, és a kérdező és a hozzászóló, akitől kérdez, hozzászól, annak válaszából a tartalmat akarja meghallani. Ez mindenfajta kommunikációnak az alapfeltétele. Lényegében teljesen esélytelennek látom, hogy ez ma és az elkövetkező nem tudom én milyen időszakban, főként a média kapcsán, közmédia kapcsán amúgy is ez a helyzet fennálljon, hogy egy ilyen típusú diskurzus van Magyarországon. Lehet, hogy másutt se, de én ezt ismerem. Teljesen képtelenségnek tartom. Tehát azt kell mondanom, hogy lehet, hogy pesszimista a világképem, de azt kell mondanom, hogy az én személyes tapasztalatom az, főleg, hogyha a közösségi, vagy egyáltalán bármilyen média felületekre gondolok, hogy ott milyen típusú diskurzusok zajlanak, láthatóan tökéletesen érdektelen magának a mondásnak a tartalma. Márpedig, ha ez így van, akkor ebbe beszállni én szerintem teljesen felesleges. Lehet vele játszani, kiélvezhetjük exhibicionizmusunkat, vagy legyőzhetjük intoleráltságunkat, terápiás haszna lehet, de, hogy érdemi tartalma az biztos, hogy nincsen. Én a magam részéről egyszerűen nem látom ennek az érdemi realitását. Ez az egyik reflexióm.

A másik, az első részre vonatkozik, ahol viszont már sokkal, hogy mondjam perspektivikusnak látom, az előbb jeleztem is. Valóban, a tudás bővítő anyagokat hozzáférhetővé tenni és teljesen egyetértek Szikora Józseffel abban, hogy mivel ez munkaigényes, munkaigényes és folyamatosság igényes, így mondanám. Én erre két, ebben a pillanatban két lehetőséget látok, és bizonyára nem leszek rendkívül népszerű ennek a felvetésével. Az első lehetőség. Én egy konzultációt legalább e tekintetben megpróbálnék, a Médiatanácshoz tartozó kutatóintézet vezetőivel, kollegáival, hogy vajon velük meg tudunk-e állapodni abban, hogy ők vállalnák azt, hogy egy nyilván ésszerű keretek között, tehát nem az, hogy naponta százan. Hanem azt mondani, hogy hetente egy három-négy anyagot, ha már ők úgyis szemlézik ezt, úgyis benne vannak ebben a szakmában. Garantáltan nyújtanak a számunkra. Tehát az, hogy valóban ez nem egyszerűen színesség kérdése volna, hanem ezzel támogatják a munkánkat.

A másik ilyen lehetőség, úgy gondolom, hogy annyiban azért a humán erőforrás tekintetében önmagunkra is gondolhatunk. Tehát arra gondolok, hogy mint testületi tagok 14-en vagyunk, annak a vállalása. Nyilván kinek-kinek a saját erőfeszítéseihez, lehetőségeihez képest. De annak a vállalása, hogy mondjuk rövid, ám annál hatásosabb számítások alapján egy évben három-négy alkalommal, tehát hetekre bontottam az évet, valaki azt vállalja, hogy nézegetve, ahogy most megnyitotta Heisler András az internetet, és beírta, hogy közszolgálatiság, tájékozódjon egy kicsit. Akár a saját szakterületének a fókuszából, és egy évben háromszor-négyszer alkalmanként 4-5, nem több, linket, hivatkozást, figyelemfelhívást összegyűjtsön, szerintem ez nem egy irreális elvárás, kollegák. Tehát, ha úgy tetszik a testületi tagsági felelősségünk és az ehhez kapcsolódó munkánk feltételrendszerét biztosító konstellációkra, hogyha gondolok, ezt én akár még elvárhatónak is gondolnám. Tehát ha ebben megállapodunk, és azt mondjuk, hogy akkor igen, kik és előre be is osztjuk. Tehát előre látható, tehát magyarán negyedévente maximum egyszer jut mindenkire a sor. Nyilván, ha valaki jobban benne van, olyan a szakterülete, az többet is tud rakni. Ha nem annyira, akkor kevesebbet, de egy 4-5 linket, 4-5 anyagot szerintem össze lehet gyűjteni. És ez már biztosítja azt az erőforrást, ami ad egy folyamatosságot, és ha a médiakutatóval is meg tudunk állapodni, akkor esetleg onnan is. Ez már egy szerintem kellőképpen gazdag tartalom lehet. Én arra nem apellálnék bevallom őszintén és nem tartanám helyénvalónak sem, hogyha bármilyen költségvetési forrást ezügyben próbálnánk találni. Nem szükséges én szerintem, nincs is vélhetőleg, de nem is szükséges. Én ezt a megoldást javaslom. Parancsolj elnök úr.

 

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma elnöke:

Először is az, hogy szeretném megosztani veletek a Duna vezérigazgatójának egy tapasztalatát, és nemcsak az utóbbi tíz évről van szó, hanem a rendszerváltást megelőző időszakból is. Voltak azok a bizonyos levelező emberek, amikor a nyomtatott sajtó korában mindennap írtak egy-egy levelet és megjelentek. Ez átalakult, ma már egy-két magánember, és egy-két olyan egyesület nevében, amelyeket nem is hallottunk, hogy léteznek, van, aki naponta két levelet ír, mondjuk a vezérigazgató úrnak. És a jogszabályok értelmében ezekre válaszolni kell. Kérdéseket tesznek fel, véleményeket fogalmaznak meg. És hogyha nem megy a válasz x napon belül, akkor hatósági és egyéb … Ha most meg akarjuk, de nem akarjuk megnyitni ebbe az irányba. Akkor ez egy elég nehéz dolog. És hogyha még akár nyílt nap formájában is kis lehetőséget is biztosítunk a témaválasztásra vagy valami, akkor viszont ez ugyanúgy meg fog jelenni, és az a dolog fog megjelenni, amiről te is beszéltél, ami a közösségi médiában is ott van.

A másik, az adminisztrációs dolog. A médiatörvény egyértelműen fogalmaz, hogy a Közszolgálati Testületnél költségvetési forrásokat mire használhatunk fel. Tehát, ahogy mondtad is, ilyen jellegű felhasználásra nincs lehetőség. A másik, amit Jenő barátunk mondott. A Médiatanács tőlünk teljesen független, és semmiféle hivatalos alá, se fölérendeltség, ugyanolyan együttműködő partnerünk. Vagy mi vagyunk az együttműködő partnere. Teljesen magukban, a saját jogszabályi és törvényi keretek között dolgoznak, és ez érvényes a médiakutató, az ő médiakutató intézetükre is. De ez nem elvetendő kérdés. Csak, hogy nem lehet a média intézettel közvetlenül. Abban az esetben, hogyha például a Médiatanáccsal meg tudunk egyezni egy együttműködésben, vagy valamilyen formában, akkor ezt ki lehet nyitni ezt a kérdést. És akkor koncentrálni tudjuk ezeket a lehetőségeket. A másik, amit elnök úr mondtál, hogy időnként ez a nyilvános dolog. Meg lehet csinálni először, ahogy mondtad is, próbáljuk meg mi magunk között. Például, amit már másfél éve tologatunk és úgy volt, hogy ma is beszélünk róla, aztán mégis kértétek, hogy mégse. Az egyházi műsorok megújítása. Ez talán egy olyan pont, ami reményeink szerint nincs túlpolitizálva, szakmailag hozzá lehet nyúlni. És akkor rontani nem rontunk a helyzeten, mert azzal, hogy beszélünk róla, nem lesz rosszabb, ha meg beszélünk róla, lehet, hogy egyszer jobb lesz. Tehát vannak ilyen lehetőségek. Én ezt nem gondolnám, hogy ebből problémát lehet csinálni. Az a kérésem viszont, hogy most miután a megújítás most van napirenden, a váz, a programírás, meg minden egyéb. Hogy azokat fogalmazzuk, próbáljuk megfogalmazni, nem biztos, hogy most. Csak, hogy a kollegák is nézzék át a honlapot. Az is lehet, hogyha írnak hozzá és te integrálsz egy ilyen véleményt. Melyek azok a rovatok, amelyek maradjanak, melyek azok, amik kerüljenek ki, hogy ne legyen az, hogy tíz éve üres egy rovat, nincs benne tartalom. De ugyanakkor a Kiskéri urat meg tudjuk kérni arra, hogy ha eljutunk odáig szakmailag, hogy itt lesz, akkor egy modul beillesztésével az ki lehet terjeszteni és akkor meg lehet csinálni. Tehát, most egy megújult formailag és tartalmilag is megújult honlapot. Természetesen nem vesztünk el egyetlen adatot sem, a régiből át fog jönni minden.

De azért, hogy a nyár folyamán tudjunk ezzel dolgozni, ez azért fontos lenne, hogy valamilyen formában azért ezt így eldöntsétek, vagy eldöntsük, hogy milyen irányba menjünk tovább. Az ilyen jellegű adminisztrációs meg egyéb dologban azért, amit elmondtál, az egy szép idea. Tehát, ha a testület tagjai mindegyike vállal ilyen 3-4 hetet egy-egy évben, hogy ilyen, azért ez egy, abban az időszakban az egy intenzív munka. Tehát oda kell figyelni és meg kell csinálni. Akkor még mindig föltevődik, hogy ez a tartalom mi módon kerül fel. Ki vállalja a felelősséget annak a feltételére. Adminisztrációs felületen keresztül és ki vállalja azt, hogy felmehet. Mert én a Kuratóriumnál vállalom, tehát minden aláírón engedélyezem, hogy felkerüljön, de akkor a testületnél is ezeket a szabályokat meg kell alkotni. Tehát én mindenféleképpen örülök, hogy ezt napirendre tűztétek a mai tárgyalásnál és nagyon jó lenne, hogyha ezt meg tudnánk újítani. Egyébként csak zárójelben szeretném megjegyezni, hogy a rendszerváltás óta, hogyha végignézzük az ilyen, vagy ehhez hasonló közalapítványoknak a tevékenységét, vagy a testület tevékenységét, ez az egyetlen, amely ilyen szintű nyilvánosságot biztosít. Tehát nem vagyunk, hogy mondjam lemaradva, sőt mi visszük a zászlót ilyen szempontból. A tájékoztatás, a nyilvánosság, a szó szerinti jegyzőkönyvektől kezdve az egyéb témáig. Az, hogy mi ezt még jobban szeretnénk csinálni, az egy pozitív dolog és arról beszélünk most.

 

Radetzky Jenő testületi tag:

Ugye felvetődött az, hogy nem hírekre gondoltam én sem, hanem a tudásbázison belül én úgy fogalmaznék, háttéranyagok. A közszolgálatiság lényegére és aktualitására vonatkozó olyan tartósan és igaznak bizonyuló információk, ami azért lenne fontos, hogy akikért vagyunk, azok még inkább magukénak tekintsék ezt az ügyet. Azért 14 területet képviselünk. És azokkal szemben bizonyos szempontból, 15, akkor magamat kihagytam. Bocsánat. A lényeg az, hogy olyan háttéranyagokat valóban, amelyik tartósan igazak, de ugyanakkor aktuálisak, valóban ezt sok helyről meg lehet szerezni. És nagyon örülök annak, hogy felvetetted a médiakutatót. És azért van híd, mert a Médiatanácshoz tartozik. Ugyan független tőlünk, de ne felejtsük el, hogy van egy híd közöttünk. Éppen az értéktanács, amiben a testületünk, az értéktestület, amelyikbe képviselve vagyunk. Úgyhogy én szívesen felvállalom, hogy beszéljek a Szadaival, aki gyakorlatilag onnan delegált ebbe a testületbe. Ugye a médiakutatónak csak egy szűk területe a közszolgálatiság. Ő nagyon sok minden mást kutat és figyel. És ez egy szűk szegmens. Ebből ki kell valóban az ő kérésükre válogatni azt, amelyik a mi területünkre vonatkozik, és ami egyébként háttéranyagként egy kicsit alátámasztja a mi munkánkat. A köz részére elfogadhatóbbá, vagy érthetőbbé teszi és valóban egy ilyen fajta kapcsolati rendszer kialakulhat. Én szerintem, amíg a Koltai volt ott, addig kaptuk ezeket az információkat. De most ez a kapcsolat a Szadai Karcsin keresztül én úgy gondolom, hogy megújítható.

Én akkor ezt kezdeményezem ott.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Akkor a következőt javaslom. Vagy gondolom lekerekíthető a beszélgetés. Ugye aminek kapcsán elkezdtünk beszélni, az a honlap volt. De, mint minden ilyen beszélgetés, a honlap átvezetés a saját aktivitásunkhoz természetesen. Mivel a honlap alakítása most zajlik, ezért én a következő gyakorlati kimenetet javaslom beszélgetésünk számára. Határozatot nem kell ilyen értelemben hozzunk, csak, hogy hogyan gondolkodjunk tovább. Egy részről én abban egy meglehetősen egységet érzek, de hogyha tévedek, akkor kérem, aki nem szól hozzá, az jelezze. Egy egységet érzek, hogy egy folyamatos hír- és információ-szolgáltatás és interaktív kérdés-válasz dolog ezt nem tartjuk célszerűnek és ésszerűnek és életszerűnek a testület részéről. Nem erre van a statútumunk alapján létrehozva, működtetve a testület. Ez az egyik. A másik, a saját munkánk számára is és a kifelé való információszolgáltatásban is egy fontos missziónk lenne, hogy a közszolgálatiságról szóló szakmai anyagok minél sűrűbben megjelenjenek. Ugye ebben egyetértés van. Radetzky Jenő is így, nézem ott is a képernyőt és ott is egyetértő digitális jeleket látok. Tehát magyarán ennek alapján azt javaslom, hogy ebbe a két irányba mindenképpen induljunk el. Tehát az egyik irány a médiakutatóval való kapcsolatfelvétel, akár a médiatanácson keresztül. Hogy ezt meg tudjuk oldani. Ez az egyik. A másik pedig, hogy ha egyetértés van ebben is, én Koltai rektor úrral szívesen beszélek abban a kérdésben, hogy az ő általa látott szakmai anyagok, szakmai műhelyek. Hiszen ne felejtsük el, itt egyértelmű műhelyek is vannak erre, akár a közszolgálati egyetemen, nálunk az ELTE-t is ide sorolom, de másutt is. A Pázmányon van nagyon komoly médiakutatási rész. Tehát magyarán vannak ilyen egyetemi műhelyek, éppen ezért abba az irányba is lehet nyugodtan tájékozódni. Tehát magyarán egy ilyen információgyűjtést elindítunk. És azt pedig kérem mindenkitől külön-külön, hogy egy kicsit nézzen körül a saját maga területén. Akár érdeklődési, akár szakmai területén. Mint egy próbaképpen, hogy mennyire okozna teljesíthetetlen feladatvállalást, közszolgálatiságról szóló anyagoknak a gyűjtése. Az egy másik kérdés, amire utaltál elnök úr. Hogy aztán ez hogyan kerülne ki. Ez egy külön mechanizmus, amiről még tudunk beszélni. Hogy egyáltalán ezt próbáljuk ki. Ki-ki nézze meg a saját kollegiális körében, a saját személyes körében. Tehát ilyen módon ez működhet.

Fanni jelentkezik. Ha jól látom.

 

 

 

Perjés Fanni testületi tag:

Igen, köszönöm. Én csak jelezni szeretném, hogyha erre van igény, akkor mi tudunk az intézményektől hivatalosan is kérni erre vonatkozóan anyagot. És akkor az, ahol ilyen jellegű anyaggyűjtés zajlik, onnan akkor tudunk szerezni, ha van szükség ilyen háttér információra vagy bármi ilyesmire.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Beszéljünk erről Fanni. Mert biztos van olyan csatorna, amit az MRK lát. Először a magunk környezetében, aztán nézzük meg ezt. De akkor erről egyeztessünk, köszönjük szépen ezt a felvetést, felajánlást.

És a harmadik témakör pedig, amiről beszéltünk, azt kérem mindenkitől, hogyha a honlap struktúrára vonatkozóan, kinézetére vonatkozóan lennének felvetései, azt juttassa el hozzám írásban. Én ezt egyeztetem és átküldöm, akik foglalkoznak a webújítással, és szerintem akkor kapunk valamikor egy tervet, egy visszajelzést, és akkor tudunk ebben tovább menni. Ez így elfogadható kifutása a beszélgetésünknek. Dönteni nem kell most, határozatot nem kell hozzunk. Szerintem ez egy hasznos beszélgetés volt. Nagyon köszönöm.

Akkor ez alapján lezárom a második napirendi pontot és áttérünk a harmadik napirendi pontra.

 

3. napirendi pont

 

Aminek a szakmai tartalmáról már sokszor volt szó. Tehát újdonságot nem kell erről mondanunk. Hogy ez a műsorfigyeléses aktivitásunknak a folytatása. Csak emlékeztetőül egy mondatban: ugye azt kezdeményeztük ezelőtt talán három évvel, hogy előkészítendő és megalapozandó a vezérigazgatói beszámolóknak a tárgyalása. Már év közben is egy-egy műsortípusra vonatkozóan, egy-egy időszakban egyfajta műsorfigyelést látunk el. Tehát megnézzük annak a műsornak, mondjuk egy adott hónapon belüli epizódjait, megjelenéseit és megfogalmazzuk a véleményüket, hogy hogyan látják a Közszolgálati Kódex, a nézői visszajelzések, egyáltalán minőségérzékünk, tájékozódási igényeink alapján, hogyan jellemezhetők. Ennek nyilván megint csak nincs közvetlen konzekvenciája természetesen. Tehát nem értékelünk egyes műsorokat, hanem a magunk és a reménység szerint a közmédia számára is támpontokat tudunk adni.

Kérdezem, hogy vannak-e olyan műsorok, műsortípusok, amelyek a szemünk előtt feltűntek és eddig még nem figyeltük, de most jó lenne egy ilyen körbe bevonni? Emlékeztetek mindenkit, hogy nyilván túl sokat nem célszerű. Tehát én magam azt javasolnám, hogy maximum három műsor legyen. Két tv, egy rádió, vagy két rádió egy tv. De, hogy háromnál ne legyen több.

Heisler András.

 

Heisler András testületi tag:

Lehet, hogy öngólt akarok rúgni. Úgyhogy, ha nem jó az ötlet, gyorsan vessük el. Mi lenne, ha az egyházi műsorokat beletennénk ebbe a történetbe. Mert nekünk biztos, hogy nagyon sok segítséget adna, ha a nem egyházakat képviselő kurátor társaink picit megnéznék és adnának nekünk valamiféle véleményt, és elindítanának bennünket ezen az úton.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Én ezt nagyon támogatom, részint nézettség növekedésre számítok jelentős mértékben. Részint pedig valóban ez egy fontos visszajelzés volna. Parancsolj elnök úr.

 

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma elnöke:

Köszönöm szépen Andrásnak, hogy ezt javasolta, mert hát én is megvártam volna a kör végét és utána mondtam volna, hogyha lehet egy kérésem. Valamelyikbe rakjátok be az egyházi műsorokat, mert annak idején, amikor másfél évvel ezelőtt ezt elhatároztuk, akkor én jeleztem, ahogy megbeszéltük a műsorkészítők felé, hogy mi foglalkozunk ezzel a témával. Azóta időnként két-három havonta megkérdezik, hogy hogyan állunk a dologgal. Úgyhogy én ezt nagyon jó ötletnek tartom, és akár azt is lehet, hogy az egyházi műsorok valamennyi, egy meghatározott héten vagy egy meghatározott hónapban az összes felekezetét, de most maradjunk a televíziónál. Mert ugye az volt tervbe véve először is, hogy a televíziót. Én ezt nagyon-nagyon jó ötletnek tartom, és akkor, ha ez a konzultáció is egyszer elindul, akkor már van egy olyan muníció, amivel lehet foglalkozni.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Én magam támogatom szintén az egyházi műsorok ügyében. Nem tudom, hogy van-e valakinek ellen javallata. Mert ez érdekes lehet szerintem.

 

Szalai László testületi tag:

Én is támogatni tudom. Mert valóban segítség lesz a mi számunkra, hogy a nem egyházi delegáltak hogyan látják mindazt, amit mi esetleg egy kicsit más szemüvegen keresztül nézünk. Köszönöm szépen.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

S ráadásul, ha jól tudom, de nem akarok szamárságot mondani, akkor előre elnézést kérek, ha az volna. De, ha jól tudom az egyházi műsoroknál mintha nem volna nyári műsorrend, most is, ilyenkor is teljes értékűek a műsorok. Az én ismereteim szerint. Tehát magyarán itt a nyár sem probléma. Tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy akkor ebben az időszakban, a nyári időszakban javasoljuk ezeket a műsorokat. Mit tudom én, mondjuk augusztus végéig nézegessük ezeket a műsorokat.

 

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma elnöke:

Azért ne két hónapot mondjál.

Nem, nem, én úgy értettem, hogy augusztus végi időszakban kijelölve. Bocsánat, csak szakmailag Jenő. Én nem zárkózom el, hogy azt külön kell tekinteni a csomagban és egyébként egy ilyen világesemény, hogy jelenik meg a közmédiában. De azt ne rakjuk együtt a többivel, mert az torzítani fogja a megújítandó, több éve a sztenderd műsorokat. De egyetértek azzal, hogy azt akkor második pontként, hogy akkor nézzük meg, hogy egy-egy hétben, vagy két hétben az összes egyháznál hogy működik? És ott van az Eucharisztikus Világkongresszusnak az egy hete, vagy a felvezető két hete, hogy egy ilyen világeseményt a közmédia rádióban, televízióban, online területen mit tud csinálni, és akkor ez kettő vizsgálat lenne.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Támogatandónak tartom. Van egy másik lehetőség egyébként, amit felvetek. Ez is persze bizonyos értelemben nem a sztenderd műsorrendnek a része, azonban tanulságos lehet. Az olimpia. Tehát, most lesz egy olimpia, egy speciális olimpia, ugyanakkor egy sportközvetítés. Ilyen nagyszabású sportközvetítés az nagyon tanulságos tud lenni egyébként. Tudjuk azt ugyanakkor, hogy magát a közvetítést ott helyben a helyi stáb csinálja. Tehát az nem a mi dolgunk, de az, hogy ez miképpen jön át a közszolgálati médiában, milyen módon ez ellen szól egyébként, hogy az Eucharisztikus Világkongresszus esetében, hogy ugye ez egy kiemelt alkalom. Tehát ebből igazándiból az alapműködéséhez csak közvetlenül tudunk információt, mármint a közmédia működéséhez. De az egyházi műsorok az szerintem az működik.

 

Szikora József testületi tag:

Annyival egészítem ki, hogy például az Eucharisztikus Kongresszus nemcsak az önmagáról, nemcsak a róla szóló híreket generálja, meg információkat, meg beszélni valókat, meg egyebeket, hanem gondolatokat, sőt műsortartalmakat, ötleteket is inspirál. És ezt is észrevehetjük már most, például az Ő és én című sorozat, ami kifejezetten ennek az ihletében keletkezett. De, amúgy közvetlenül, hogyan mondjam nem eucharisztikus tartalom, de mégiscsak ez a kongresszus, hogy mondjam vetette fel és inspirálta ezt a kezdeményezést. Tehát rengeteg érdekességet láthatunk, ha ezt megvalósítjuk, amiről beszéltünk.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Én akkor így magamban kicsit ettől visszatáncoltam, ellenben én szerintem mindig nagyon pozitívan beszélünk róla joggal. Nagyon pozitívan beszélünk a közmédia külhoni magyarságot, határon túli területeket érintő műsorairól, általánosan. Szerintem érdemes volna éppen ezért egy olyan műsort kiválasztani ezek közül, ami viszonylag rendszeresen sűrűn jelenik meg, és azt mondjuk, tehát nem az összes határon túli vagy külhoni műsorokra gondolok. Mert abból Istennek hála és a szerkesztőknek hála nagyon sok van. Helyesen. Hanem, hogy egyet-kettőt kiválasztani, mit gondolsz erről?

József, mit gondolsz erről?

 

Zsigmond József testületi tag:

Abszolút támogatom, kicsit utánanéznék, hogy melyik műsort lehetne konkrétan nevesíteni, de én jönnék javaslattal a következő két napban, hogyha erre van lehetőség és nem most kell mondani. Abszolút egyetértek, ugyanakkor az olimpia követése is egy olyan szempontból jó történet, hogy talán első alkalom lesz, hogy külhonban is sugározza a közmédia, nemcsak geoblokkal országon belül. És ez fontos médiatörténeti esemény szerintem. Mert mindig, nem győzőm hangsúlyozni, főleg szórványban mennyire fontos, hogy példaképeket lássanak a magyar gyerekek, s úgy gondolom, hogy Magyarország ilyen szempontból nagyon kimagasló teljesítményt tud nyújtani. Kimagasló teljesítményt szokott nyújtani és ez nagyon jó lesz. De mondom, konkrét műsorjavaslattal is jönnék. Amennyiben valaki másnak van, nyilván alkalmazkodok, de ha nincs, akkor a következő két napban én jönnék javaslattal ez irányban. Nagyon örülök, hogy ez így felvetődött, hiszen konkrétan még külhonnal foglalkozó műsort így ebben a formában nem elemeztünk. Szerintem ez fontos.

 

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma elnöke:

Hadd éljek egy technikai javaslattal. Mi lenne, ha az egyházi műsor és az Eucharisztikus Kongresszusnak a része és a sport nem lenne nyáron, és visszatérnénk erre egy ilyen szeptember végi időpontban. Mert attól tartok, hogy ilyen intenzíven ezt a három területet egyszerre való vizsgálatra az egy kicsit megterhelő lesz a nyáron, a kollegáknak és mindenkinek. Tehát semmi veszteni valónk nincs és sokkal jobban oda tudunk figyelni, hogyha a nyáron az egyházi műsorok, az olimpia, különösen köszönöm ezt az említést, a geoblokkal kapcsolatban. És valamikor a következő fázisban szeptember után.

 

Botos Barbara jelnyelvi tolmács:

Elnézés Botos Barbara vagyok, nagyon rosszul halljuk Önöket, egy picit hangosabban tudnának beszélni? Mert nem tudunk Sáfrány Margitnak tolmácsolni. Köszönjük.

 

Bocsánat szintén én vagyok, most viszont semmit nem hallunk.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

És most?

 

Botos Barbara jelnyelvi tolmács:

Köszönjük.

 

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma elnöke:

Akkor folytatom. Tehát én azt javaslom, hogy a kapacitásainknak és az odafigyelésünk színvonalának emelése céljából, hogy a nyáron az egyházi műsorok és külön az Eucharisztikus Kongresszusnak, mint világeseménynek az értékelése. És a sport, illetve az olimpia közvetítés. És valamikor, amikor ez lefut szeptember vége, október elején térjünk át arra a határon túli, illetve külhoni műsoroknak az elemzésére. Mert attól tartok, hogy ha három ilyen nagy súlyú ügyet egyszerre vizsgálunk, vagy vizsgáltok, akkor nem lesz annyi figyelem és el fog csúszni egymás mellett a téma. De ez a ti döntések.

 

Heisler András testületi tag:

Egyetértek, sőt én tovább egyszerűsíteném. Maga az Eucharisztikus Kongresszus az szeptember legeleje. És én a nyárra tenném a vallási műsorokat és a sportot, hiszen az akkor valósul meg. Ennyit összesen, és egyébként meg technikailag én azt javasolnám, hogy az itt elhangzottak meg majd a Zsigmond József által kiegészített javaslatok alapján, ha elnök úr lenne szíves és kvázi egy ajánlatot tenne nekünk, hogy miket nézzünk. Ha valami bajunk van, majd szólunk, de azért úgy ismerjük elnök urat, hogy átgondolja ezeket a kérdéseket, és akkor mi ezt a követést meg fogjuk tenni.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Én azzal a javaslattal fogok élni, hogy és egy gyakorlatilag két hónapot, vagy hármat előre vételez, hogy a rövidesen kezdődő olimpia legyen a július és az augusztus eleje. Nem tudom pontosan, mikor fejeződik be. Nagyjából akkor. Ezt követően, tehát az augusztusi időszaknak a közepén, akkor én egy kéthetes időszakot fogok javasolni az egyházi műsoroknak. Mert két hét alatt nagyjából minden felekezeti műsor megjelenik. Tehát megy. Ekkor eljutunk augusztus végére, és akkor szeptember elejére fogom az Eucharisztikus Kongresszust javasolni és akkor, amikor ennek vége. Ez szeptember közepe, akkor szeptember második felére fogom javasolni a határon túli műsorokat. Józseffel tudunk majd egyeztetni majd, hogy melyek és hogyan legyenek. És ekkor a nagyjából beérik majd a következő ülésünk időszaka. Igen én ezt akkor meg fogom írni. Jó, ez így elfogadható ütemezés lesz?

 

Szalai László testületi tag:

Igen elfogadható. Például a református televízió műsorokat hat ilyen műsor van. Tehát ezt is valamilyen szinten elnök úr le kell szűkítened. Vannak benne olyan református riportok, évente 13, mai hitvallás, évente három műsor stb. Tehát, ezeket így valamilyen szinten egy kicsit szűkíteni kell. Gondolom, nemcsak a reformátusokra vonatkozik ez, hogy idézőjelbe a bőség zavarában vagyunk. Hanem más felekezetek műsorában is.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Én úgy gondolom egyébként, hogy a szűkítés iránya az lehet, hogy heti magazin műsorainkra kellene koncentrálnunk.

 

 

 

 

Szalai László testületi tag:

A református magazinműsor kéthetente van írja itt nekem a program. Református ifjúsági műsor is hetente kettő van például.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Ezeket fogom én javasolni. Jó, akkor kollegák, ha ez így megfelelő, akkor e szerint tesszük ezt. Köszönöm szépen, írásban javaslattal fogok élni az itt elhangzottak alapján. Köszönöm szépen, akkor ezt a napirendi pontot is lezárom.

 

Kérdezem, hogy az egyebekhez van-e valakinek valamilyen megjegyzése.

Amennyiben nincs, nagyon köszönöm mindenkinek, hogy a hőmérséklet mellett a kamerákból áradó derűvel ellensúlyozott újabb hőhullámot is vállalta ott. A jelenlevőknek köszönöm, hogy az utazással járó melegséget vállalták és remélem azt, hogy mindenkinek a nyara nemcsak, hogy jól megérdemelt, hanem elengedhetetlen ideje van a pihenésnek is. Azt javaslom, hogy töltsük mindannyian így.

Jó egészséget mindenkinek ebben az időben és a levelezés után kiderül majd, hogy mikor találkozunk.

 

Köszönöm a jelenlétet, az itt létet, Isten áldjon mindenkit, befejezzük akkor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K. m.f.

 

 

 

 

 

Jegyzőkönyvet hitelesítették:

 

Dr. Fábri György Heisler András Radeztky Jenő
elnök testületi tag testületi tag