2021. november 5. ülés jegyzőkönyve

Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma KSZKA-A/186-5/2021/III/1.

1088 Budapest, Bródy Sándor utca 5-7.

 

 

KÖZSZOLGÁLATI TESTÜLET RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE

 

2021. 11.05.

 

(hangfelvétel alapján készült, nyelvhelyességi szempontból korrektúrázva, szó szerinti leirat)

 

Ügyrendünknek megfelelő módon, a járványhelyzetre való tekintettel a tagok személyes jelenlét mellett elektronikus hírközlő eszköz igénybevételével történő részvételével, internetes kapcsolaton keresztül tartunk.

 

Ideje: 9.00

 

Jelen vannak:a Közszolgálati Testület tagjai és a meghívottak

 

Az ülést vezeti: Dr. Fábri György elnök

 

Napirendi pontok: A honlapra feltett változat szerint

 

Jegyzőkönyv hitelesítők: Elnök és két tag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Testület tagjai:

 

1. Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Szikora József

2. Magyarországi Református Egyház Szalai László

3. Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Heisler András

4. Magyarországi Evangélikus Egyház Dr. Fábri György

5. Magyar Tudományos Akadémia Dr. Papp Z. Attila

6. Magyar Olimpiai Bizottság Gundel Takács Gábor

7. Magyar Rektori Konferencia Perjés Fanni Viktória

8. Kisvárosok Szövetsége Szitár Szabolcs Imre

9. Centrum Studiorum Zsigmond József

10. Nagycsaládosok Országos Egyesülete Kardosné Gyurkó Katalin

11. Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Sáfrány Margit

12. Magyar Írószövetség Erős Kinga Andrea

13. Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Radetzky Jenő

14. Magyar Művészeti Akadémia Prof.Dr.Kucsera Tamás Gergely

15. Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Gugán János

Szövetsége Egyesület

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Jó reggelt kívánok mindenkinek! Tisztelettel köszöntöm a tagtársakat, és külön köszönöm, hogy a rendkívüli ülés szervezésében mindannyian partnerek voltunk. A jogi helyzetet ismertetem, nagyon gyorsan összefoglalom: amikor a szabályzatunkban megadott rövidebb időtartalom alatt hívjuk össze az ülést, akkor annak az érvényessége igényel kritériumokat. Az egyik és legfontosabb, hogy teljes körű részvételre van szükség. Tehát az, hogy most egyáltalán elkezdhessük az ülésünket, egy gyors létszámellenőrzést kérek. Nem tudom, hogy Zsuzsa vagy Judit tud-e egy listát felolvasni és akkor mindenki egy igennel jelzi, hogy itt van.

 

Leidl Zsuzsanna munkatárs, Közszolgálati Közalapítvány Titkárság:

Természetesen.

Üdvözlöm Önöket, akkor mondanám ABC rendben Önöket.

Erős Kinga? Itt vagyok. Elnök úr jelen van. Gugán úr? Itt vagyok. Gundel Takács Gábor? Jelen. Heisler András? Itt vagyok. Kardosné Gyurkó Katalin? Itt vagyok. Kucsera Tamás Gergely? Jelen. Perjés Fanni? Igen. Papp Z. Attila? Itt vagyok. Radetzky Jenő? Jelentkezem. Sáfrány Margit? Itt vagyok, jelen. Szalay László? Igen. Szikora József? Igen. Szitár Szabolcs? Igen. Zsigmond József? Jelen vagyok.

Köszönöm mindenki jelen van Elnök úr.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Nagyon köszönöm, megállapítom, hogy ülésünkön teljes körűen részt veszünk, tehát

az ülés határozatképes, érvényes és határozatképes.

 

Előterjesztem mindenekelőtt a napirendi javaslatot. Egyetlen napirendi pontot javaslok megtárgyalni. Az előre kiküldött írásos ….

 

Dr. Tömördi Boglárka ügyvéd:

Elnézést Elnök úr, bocsánat, hogy közbevágok, arról is szükséges szavazni, hogy valóban mindenki hozzájárul az ülés megtartásához. Tehát ez egy külön kérdés ilyenkor. Bocsánat.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Tehát akkor formailag az első szavazási kérdésem az az, hogy hozzájárulunk-e mindannyian ahhoz, hogy bár rövidebb idő telt el a meghirdetéstől kezdve, mégis hozzájárulunk ahhoz, hogy megtartsuk egy érvényes döntés alapján. Azt kérem, hogy a biztonság kedvéért menjünk végig a névsoron és úgy szavazzunk. Ez a legbiztosabb.

 

Dr. Tömördi Boglárka ügyvéd:

Ez lesz a legegyszerűbb, igen.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Akkor kérem újra a névsort és akkor mindenki igennel vagy nemmel jelezze szavazatát.

 

Leidl Zsuzsanna munkatárs, Közszolgálati Közalapítvány Titkárság:

Erős Kinga? Igen. Fábri elnök úr? Igen. Gugán János? Igen. Gundel Takács Gábor? Igen. Heisler András? Igen. Kardosné Gyurkó Katalin? Igen. Kucsera Tamás Gergely? Igen. Perjés Fanni? Igen. Papp Z. Attila? Igen. Radetzky Jenő? Igen. Sáfrány Margit? Igen. Szalai László? Igen. Szikora József? Igen. Szitár Szabolcs? Igen. Zsigmond József? Igen.

Mindenki igennel szavazott.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm, akkor megállapítom, hogy

egyhangúan hozzájárultunk mindannyian ahhoz, hogy az ülést megtartsuk

az adott körülményeknek megfelelően. Ez alapján előterjesztem, illetve először azt kérem, hogy a jegyzőkönyv hitelesítésre kérjünk fel kollegákat. Én Kucsera Tamást és Heisler Andrást javaslom, amennyiben ők ezt elfogadják.

 

Heisler András testületi tag:

Örömmel.

 

 

 

Prof. Dr. Kucsera Tamás Gergely testületi tag:

Természetesen Elnök úr, köszönöm.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Egyszerűsíthetjük-e azzal a szavazást, hogy az ellenszavazatokat kérem csak, ha nem ért vele egyet, akkor kérem, jelezze. Amennyiben nem, akkor megállapítom, hogy egyhangúlag elfogadtuk a jegyzőkönyv hitelesítésre két tagtársunkat. Köszönöm.

 

  1. napirendi pont

 

Egyetlen napirendi pontot javaslok ma megtárgyalni. Nevezetesen az előzetesen kiküldötteknek megfelelően a nemzeti médiahatóság elnöke személyére való javalaslattételt, amelyet az ismert tovább küldött levélben a Miniszterelnök úr kérte a testülettől a törvényes rendelkezéseknek megfelelően. Kérdezem, hogy ezzel a napirendi ponttal egyetértünk-e? Ha valaki nem értene egyet, azt kérem, hogy jelezze. Van-e más napirendi javaslat? Amennyiben nincs, akkor

megállapítom, hogy ez a napirendi pontunk lenne.

 

Megkérdezem újra jogi szakértőnket, hogy jó-e ez így a megszavazása a napirendnek?

 

Dr. Tömördi Boglárka ügyvéd:

Igen, igen, köszönöm.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Akkor megnyitom az első napirendi pontot és előre bocsátom, hogy nagyon köszönöm mind a tagtársaknak, mind az alapító kuratórium munkatársainak, külső szakértőinek, hogy lehetővé tették ennek az ülésnek a létrejöttét és ígérem, hogy összefogottak leszünk, hiszen mindannyiunk napjába nagyon nehéz volt ezt beilleszteni.

Vázolom magát a feladatot, hiszen a szétküldött levél tartalmazza, hogy a törvényes rendelkezéseknek megfelelően, mivel megüresedett ennek a nagyon fontos médiahatóságnak és médiatanácsnak is egyben az elnöki posztja, ezért elindult a jelölési, majd később megválasztási kinevezési folyamat, amelyben testületünknek az a szerep jut, hogy javaslatot tegyen erre a személyre. Néhány testületi tagnak volt előzetes felvetése, én magam is tájékozódtam és ennek alapján engedelmetekkel, javaslattal élnék. A testületi tagok által is felvetett javaslatok alapján, illetve magam tájékozódása alapján ... (A hangfelvétel megszakadt, rossz minőségű)

Én magam személyi javaslattal élnék. Az előzetes tájékozódás, testületi tagtársaim közül néhányatok felvetése alapján Koltay András urat, médiajogászt javaslom, aki korábban már betöltötte ezt a pozíciót. Jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek a rektora. Én nagyon tömören és röviden azt a három indokot szeretném elővezetni, ami alapján én ezt a javaslatot megteszem.

Az egyik, hogy valóban az eddigi tájékozódás alapján olyan impulzusokat kaptam nagyon sok irányból, amelyek azt mondták, hogy egyrészt a kellő mértékű szakmai és társadalmi bizalom is meglenne Koltay András professzor irányában. Ez egy nagyon fontos tényező azt hiszem.

A második tényező az az, hogy ő kellő gyakorlattal rendelkezik ebben a kérdésben, hiszen már betöltötte ezt a pozíciót.

A harmadik pedig az, hogy, nem személyesnek nevezném, hanem egy ehhez képest külső szempont. Nevezetesen jómagam közvetlenül ismerem Koltay Andrásnak a szakmai munkáját, hiszen olyan könyvsorozatot szerkesztett, olyan tanulmányai vannak és az akadémiai életben ezen a területen, a média területén való akadémiai munkában tehát doktori védések, minősítések, tudományos tanácskozások formájában nekem magamnak is szerencsém volt vele együttműködni. Megtapasztaltam, hogy szakmailag egészen biztos, hogy kitűnően érti ezt a kérdéskört.

Tehát ez volt az a három szempont, ami alapján én ezt itt minden különösebb tiszteletkör nélkül az asztalra kitettem. Kérdezem, hogy a testület tagjainak mi erről a véleménye. Azt javaslom, hogy először erről a személyjavaslatról beszéljünk, és azután egyes személyi javaslatokról is beszélhetünk. És utána szavazzunk. Illetve én még harmadikként azt is fontosnak tartom, hogy valóban azért érdemi is legyen ez a beszélgetésünk, hogy adott esetben fogalmazzunk meg szempontokat, amelyeket a mi közszolgálati irányultságunkból indulva a médiahatóságot illetően megfogalmaznánk a magunk munkájában.

Parancsoljatok.

Heisler Andrást látom.

 

Heisler András testületi tag:

Én nem véleményt fogalmaznék, hanem pont tőled Elnök úr szeretnék kérdezni, mert neked van személyes kapcsolatod is ezzel a jelölttel, vagy Koltay úrral. Személyében a véleményed szerint biztosítható-e az a politikai oldalaktól semleges vezetése a szervezetnek, ami a közszolgálatiságnak az egyik nagyon fontos szempontja? Köszönöm szépen.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Kucsera Tamás és akkor majd egyben.

 

Prof. Dr. Kucsera Tamás Gergely testületi tag:

Válaszod után Elnök úr, majd utána szeretnék hozzászólni.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Nagyon fontosnak tartom András kérdését. De a következőt látom ez ügyben. Koltay Andrásnak a szakmai háttere, tehát az, hogy ő egy szakmai, morális integritással rendelkező személyiség önmaga, az eddigi szakmai munkássága az független a politikai szerepvállalástól. Tehát magyarán van, létezik egy olyan elismertsége, van egy olyan szakmai beágyazódottsága, amely nem teszi számára - fogalmazzuk így - szükségessé, hogy a politikától, a politikai széljárásoktól tegye függővé működését. Nyilván minden embernél van egy ilyen, ez egy jó adottság szerintem. Érvényesíteni fogja vagy sem, az személyes felelősség, ezért én garanciát nem tudnék vállalni senkiért természetesen, magamért sem, nem voltam még ilyen pozícióban. Azt látom, hogy az ő esetében, ha úgy tetszik, ő abban az értelemben nem volna politikai kinevezett, hogy kizárólag a politikai ide-oda tartozása miatt jutna bárkinek az eszébe. Tehát erre a pozícióra Koltay András, a személyes szakmai munkássága alapján joggal merül fel jelöltként. Hogy aztán ezt be is tudja-e teljesíteni vagy sem, az nyilván egy további időnek a kérdése és felelőssége. De azért is tartom fontosnak ezt a felvetést, mert ezt jelezhetjük, hogy mi éppen azért, mert látjuk benne ezt az integritást, éppen ezért támogathatjuk adott esetben.

Kucsera Tamás és utána Szikora Jóska jelentkezett.

 

Heisler András testületi tag:

Köszönöm a választ.

 

Prof. Dr. Kucsera Tamás Gergely testületi tag:

Köszönöm a szót Elnök úr. Tisztelt testület. Szeretném megerősíteni, nemcsak a személyi javaslatot Koltay András professzor személyére, amit Elnök úr elénk terjesztett. Úgy egyébként, hogy nem egyeztettünk Elnök úrral. Azt tudom mondani, röviden meg tudom erősíteni mindazt, amit Fábri György elnök úr mondott. Én most nem tudom eldönteni, hogy közelítőleg vagy több mint két évtizede ismerem Andrást. Tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy egyetemista korunk óta. Végigkísértük egymás felsőoktatási tudományos pályáját, habilitációs művének, könyvbemutatóján ugyanúgy ott voltam, mint én magam is kapom az összes kötetet, amit még, amikor Médiatanács tag volt 9 évig vittek, és azt követően is tevékeny részese volt a könyvsorozatnak. Ami meghatározó mind a magyar szakirodalom (monográfiák, tanulmánykötetek, konferencia kötetek) szempontjából, mind a nemzetközi szakirodalom magyarországi bemutatása szempontjából, mind magyar szerzők angol nyelvű megjelenítése szempontjából. És én azt gondolom, hogy mind Médiatanács tagként, mind egyetemi oktatóként azon elveknek megfelel, de azt gondolom, hogy ha valaki professzor, a katedráról sem teheti meg, hogy világnézete uralja a tevékenységét oktatóként, tanárként. Másfelől hivatali feladatomnál fogva is ismertem őt, vagy együttműködtünk, hiszen a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködő partneri viszonyban volt. Még az előző rektor idején kötöttük a megállapodást, és ezt fenntartottuk. Ebből a szempontból is egy korrekt, együttműködő, tehát ez egy másik aspektusa azt gondolom a személyiségének, intézmények közötti együttműködés, mint az egyik intézmény vezetője megvalósított és már két tanév óta az általa meghirdetett kurzusban vendégoktatóként is részt veszek. Ilyen módon azt is mondhatom, hogy tantermi légköri tapasztalatom is van, hogy ő hogyan készíti fel a közszolgálati, mondhatjuk így a nemzeti közszolgálati életpályára a hallgatókat. Azt gondolom, hogy az a fajta nemzeti, közszolgálati fogalomértelmezés, vagy eszmeiség megélése, amit Andrástól én professzorként láttam, az tökéletesen megalapozza azt, hogy nyugodt szívvel javasoljuk. Úgyhogy én megerősítem Elnök úr ez irányú javaslatát, ajánlását és teljes mértékben támogatom. Köszönöm szépen.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm, Szikora József!

 

Szikora József testületi tag:

Majdnem elfelejtettem a mikrofont, Szikora József, és köszönöm szépen. Igazából csak annyit szeretnék, hogy magam is körülbelül 20 éve kezdődött és azóta tartó kapcsolataink alapján, Koltay Andrással való kapcsolataink alapján, részben közös munkáink alapján a lehető legnagyobb mértékben megerősíteni tudom mindazt, amit Fábri György elnök úr elmondott. És igazában ennyi. Köszönöm szépen.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm szépen.

Radetzky úr jelentkezik, csak ki van kapcsolva a mikrofonja. Kapcsold be a mikrofont. Sajnos nem halljuk Radetzky Jenő urat.

 

Radetzky Jenő testületi tag:

Mikrofont bekapcsoltam.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Most jó.

 

Radetzky Jenő testületi tag:

Arra a felvetésre, hogy ki hogyan és milyen aspektusból ismeri Koltay Andrást, akinek a személyében én is biztosítékot látok a további hatékony együttműködésre. Nekem alkalmam volt az érték-testületben közösen dolgozni vele. Rendkívül tárgyilagos, magát a közszolgálatiság alapelveit jól ismerő szakemberként ismertem meg. Meggyőződésem, hogy a lehetséges magyarországi ajánlások közül messzemenőleg messze ő a legalkalmasabb. És a testület bizonyára jól fog tudni vele együttműködni. Szívesen ajánlom és remélem, hogy a testület döntése is ez lesz. Köszönöm szépen.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm szépen. Gundel Takács Gábor, parancsolj.

 

Gundel Takács Gábor testületi tag:

Ez lehet, hogy meggyőz, amit eddig hallottunk. Nekem kérdésem lenne, én nem ismerem sajnos a professzor urat. Ha jól értettem, akkor ő már tevékenykedett az NMHH-n belül. Az érdekelne engem, hogy mikor volt ez az időszak és milyen minőségben, illetőleg, hogy miért szűnt meg ez a tevékenysége. Továbbá, hogy tudunk-e arról valamit, hogy ő maga miért szeretné betölteni ezt a tisztséget. Köszönöm szépen.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Az én ismereteim szerint a rektorsága volt az, aminek kapcsán a feladatait a Médiatanácsból áttette a rektori hivatalba. Most megint azt hiszem, egy pillanatra nem hallottam. Most hallani magunkat? Tehát az én ismereteim szerint ugye a rektori teendő az egy teljes idejű teendő, tehát ez volt itt ez az oka, hogy a médiatanácsi….. (A hangfelvétel megszakadt, rossz minőségű)

A másik, ami még eszembe jut, hogy persze, hát én azt gondolom, hogy nyilván érdemes lesz és gondolom a kinevezés, a választási kinevezési folyamatban ez meg fog fogalmazódni, akár a nyilvánosságban is, hogy minden döntésével, vagy minden személyes feladatvállalásával mindenki egyetért vagy sem. Ezt tudjuk jól, Heisler Andrásra utalok vissza, hogy erről a kettős szervezetről beszélünk, a Médiatanácsról és a hírközlési hatóságról, melynek azért nem egyezik meg a feladata. A társadalmi, gazdasági, pénzügyi, és politikai erőtérben mozog. És én nagyon lényegesnek tartom azt a szempontot, amit Radetzky Jenő megfogalmazott, nevezetesen, hogy nem valami fajta távoli galaxisban a leg ... (A hangfelvétel megszakadt, rossz minőségű) … betöltése, hanem körül kell nézni, hogy hol vagyunk, milyen körülmények között működik ez a hatóság, milyen körülmények között működik a magyar médiapiac. És ebben a körben, ugyanebben a körben valóban Koltay Andráshoz e tekintetben nem fér kétség, hogy a legjobb választások közé tartozik. Ezzel nem azt mondom, hogy akár hiba, vagy gond nélküli lenne az ő működése, valószínűleg sok kritikát meg lehet erre fogalmazni. De én közben, miközben mindjárt meg is adom a szót, ki is jelentkezik bocsánat, nem látom egészen tisztán. Kucsera Tamás is jelentkezik és Sáfrány Margit is jelentkezik. Eközben még egy pontos életrajzot is meg fogok nézni. Parancsoljanak, Sáfrány Margit és utána Kucsera Tamás.

 

Sáfrány Margit testületi tag:

Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Testület! A Fábri György elnök úr által javasolt személlyel én is egyetértek. Mivel a SINOSZ korábban együttműködött vele a feliratozással kapcsolatban is, ő is sokat foglalkozott ezzel a számunkra egy nagyon fontos területtel. Évek óta küzdünk ebben a témában, a feliratozás témájában. És én maximálisan támogatom az ő jelöltségét.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm szépen. Kucsera Tamás.

 

Prof. Dr. Kucsera Tamás Gergely testületi tag:

Köszönöm a szót Elnök úr, Gundel Takács Gábor kérdésére válaszolnék. Korábban volt a Magyar Televízió Közalapítvány elnökségi tagja egy évig és utána pedig 2010-től ’19-ig a Médiatanács tagja volt. És mint Médiatanács tag vállalta azt a feladatot ’11-től ’19-ig a feladatának a Médiatanács tagi mandátumának lejártáig, amire Fábri elnök úr is meg én is utaltam, hogy az NMHH Médiaintézetének koordinátora volt, tehát egy ilyen szakmai irányítási koordinátori feladata volt. A rektori megbízatása ’18-tól indult, tehát az utolsó időben átfedő és egymást nem kizáró feladat volt. Pont. Ennyi. Azt hiszem ez volt talán a kérdésed, így nagyjából egészében ennyi az életrajz. Tehát szolgálta a közmédiát már korábban is különböző pozíciókban. Köszönöm.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm. További hozzászólások. Gyurkó Katát látom, ha jól látom. Parancsolj.

 

 

Kardosné Gyurkó Katalin testületi tag:

Köszönöm szépen. Abszolút támogatjuk Koltay Andrást. Kutassy Jenő azt is mondta, hogy legtöbb….. (Rossz minőségű a hangfelvétel). Támogatjuk a személyét, részemről. Köszönöm.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm szépen. További hozzászólások? Nagyon köszönöm. Itt közben a chatben olvasható Szikora tagtársunk felrakta az életrajzát, tehát át lehet nyugodtan tekinteni. Közben, ha jól látom Szalai tagtársunk jelentkezett. Parancsolj.

 

Szalai László testületi tag:

Köszöntök mindenkit. Személyesen nem ismerem a professzor urat, de mikor a neve nagyjából a köztudatban már úgy itt-ott jelen volt, utánaolvastam én is. És amit itt most tőletek, általatok hallottam, számomra a legnagyobb bizalmat élvezheti. Köszönöm.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm szépen. Én közben azon gondolkodtam, és mind Gundel Takács Gábor, mind Heisler András felvetését pörgettem magamban, hogy amikor mi egy ajánlást megfogalmazunk, azt nyugodtan mellétehetjük, természetesen ez az én személyes álláspontom, tehát nem akarom a testületre kiterjeszteni ezt a véleményt, hogy ha van egy jelölt, akinek úgy gondoljuk, hogy a szakmai életút tekintetében nem lehet kérdéses, hogy akárcsak erre a kis rövid összefoglalóra ha néztünk és a személyes tesztimoniánk is megerősíti többünké. A szakmai háttere, a szakmai odavalósága, ha úgy tetszik elég egyértelmű a jelölt esetében. Ez az egyik pont. A másik pont, hogy nyilván az egy nagyon lényeges kérdés, hogy az ezen feladatkörben óhatatlanul előálló konfliktusokat, döntési helyzeteket, adott esetben mérlegelést igénylő lépéseket, ezt milyen ezen szakmai integritás és morális és társadalmi és politikai integritással hozza meg. Mi erre nyugodtan felhívhatjuk a figyelmet, hogy mi egy ilyen szakmai életrajz alapján, illetve az eddigi munkásság ismeretében, illetve a Közszolgálati Testület Közszolgálati Kódexhez való ragaszkodása okán, hogy mi ezzel, ha úgy tetszik ezzel a reménnyel és elvárással tesszük ezt a javaslatot. Tehát úgy gondolom, hogy ezt nyugodtan megfogalmazhatjuk, ezzel kellőképpen hangsúlyozzuk a mi nézőpontunkat, hogy nem egy személyes nézőpont, hanem a testület statútumából fakadó nézőpont. És újra hangsúlyozom, nem akarok, illetve semmiképpen nem tartom helyesnek, hogy ha csak rózsaszín képet festenénk. Nyilván a hatóságnak és a Médiatanácsnak voltak az elmúlt bő évtizedben olyan döntései, amely döntések társadalmi, média, sajtóvitákat kiváltottak. Én ezekben nem akarok ítélkezni természetesen, nem is értek hozzá annyira, meg nem is kísértem annyira szorosan figyelemmel. De azért ismerjük ezeket, amelyek vitatottak voltak. És bizonyára lesznek is ilyen ügyek természetesen, amelyek vitatottak lesznek. Erős bizodalmunkat, reménységünket is egyben is, ha úgy tetszik elvárásunkat is kifejezhetjük, hogy ezekben a kérdésekben egy ilyen szakmai háttérrel adott esetben odakerülő embernek nyilván szakembernek, közbizalmat élvező személyiségnek nagyon fontos, hogy elsődlegesen a szakmai szempontok és a morális integritás szempontjai legyenek meghatározóak. Azt hiszem, ebben mindannyian egyetértünk.

 

Heisler András testületi tag:

Maximálisan. Legalábbis én.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Kérdezem, hogy van-e még, vagy nem tudom Gábor mennyire volt ez számodra a válasz kielégítő.

 

Gundel Takács Gábor testületi tag:

Igen. Azt a részét nem tudom, hogy ő maga mit gondol arról, hogy miért szeretné csinálni. Erről tudunk-e valamit?

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Nyilván anélkül nem dobtam be a nevét, hogy ne hívtam volna fel telefonon. Nem vagyok egyébként olyan szoros kapcsolatban vele, mint mások. Életünkben nem beszéltünk egymással, ezért aztán össze is kevertem a hívásom során, de hát ez egy lényegtelen mellékrészlet. Én rákérdeztem nála, ő annyit mondott, hogy az ő számára egyrészről szakmailag ez egy nagyon komoly kihívás, hiszen ha ezzel foglalkozott egész életében, akkor ezt a gyakorlatban is továbbvinni még magasabb szinten, már magasabb felelősségi szinten művelni, az egy kihívás. Úgy is érzi ugyanakkor, én ezt vettem ki a szavaiból, hogy az adott helyzetben, amelyben vagyunk, ő ezt a feladatot - próbálom ezt diplomatikusan megfogalmazni -, éppen ezen háttér alapján és a személyes vállalás alapján el tudja úgy látni, hogy abban a szakmai szempontok domináljanak. Ez kicsit visszautalás Radetzky Jenő lehetséges világok és konstellációk hozzászólására.

 

Gundel Takács Gábor testületi tag:

Köszönöm, ez így jól hangzik.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

További hozzászólások? Kérdések? Akkor megkérdezem, hogy van-e más személyi javaslat, amely felmerül bárkiben? Amennyiben nincs, akkor az a kérdésem jogi szakértőnkhöz. őt ebben a pillanatban nem látom, de lehet, hogy csak a sok név miatt nem látom. Itt van valahol? Igen, itt van, köszönöm szépen. Az a kérdésem, bár személyi kérdésről van szó, ugye nem a testületünk belső választási kérdéséről van szó és online vagyunk. Elfogadható-e formailag, hogy ha nem titkosan szavazunk.

 

Dr. Tömördi Boglárka ügyvéd:

Természetesen erről lehet és kell is nyílt szavazás. Annyit szeretnék még kiemelni, hogy a médiatörvény ebben az esetben egy indoklással ellátott határozati formát kíván meg. Egy viszonylag meghatározott tartalommal. Ezért ugye erre egy írásos javaslat készült. Nem tudom, hogy ha szavazásra kerül sor, akkor én ezt szívesen felolvasnám, vagy akár Elnök úr, ha ezt megteszi, ahogy önöknek jobban megfelel, szerintem csak azért, hogy minden igényt kielégítsen, az lenne talán a legegyszerűbb forma.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Akkor a következő javaslattal élek. Az egyik, hogy az első lépésben még a határozati javaslatot megelőzően szavazzunk azért a személyről. Ebben van-e egyetértésünk? Ezt követően azt javaslom, hogy olvassa fel a határozati javaslatot, és utána szavazzunk arról. Ez így egy elfogadható metódus?

 

Dr. Tömördi Boglárka ügyvéd:

Persze.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Akkor az a kérésem, hogy először a személyről szavazzunk és megkérem Zsuzsát vagy Juditot, nem tudom, kinél vannak a listák, bocsánat közben jelentkezik Gyurkó Kata vagy fennmaradt a keze.

 

Kardosné Gyurkó Katalin testületi tag:

(Rossz minőségű a hangfelvétel)

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Értem, köszönöm szépen.

Akkor az a kérdésem a testület tagjaihoz, hogy egyetértünk-e azzal, hogy Koltay András professzor úrra tegyünk javaslatot majd határozati formában. Aki a személlyel egyetért, azt kérem, hogy a neve elhangzásakor igennel jelezze, ha nem ért egyet, akkor nemmel. Ha tartózkodik, akkor tartózkodó kifejezéssel. Olvas nekünk valaki listát?

 

Leidl Zsuzsanna munkatárs, Közszolgálati Közalapítvány Titkárság:

Igen. Erős Kinga? Igen, Fábri György? Igen. Gugán János? Igen. Gundel Takács Gábor? Igen. Heisler András? Igen. Kardosné Gyurkó Katalin? Igen. Kucsera Tamás Gergely? Igen. Perjés Fanni? Igen. Papp Z. Attila? Igen. Radetzky Jenő? Igen. Sáfrány Margit? Igen. Szalai László? Igen. Szikora József? Igen. Szitár Szabolcs? Igen. Zsigmond József? Igen.

 

Nagyon köszönjük. Akkor megállapítom, hogy

egyhangúan támogatjuk a személyi javaslatot.

 

Megkérem Dr. Tömördi Boglárkát, hogy a határozati javaslat szövegét tegye meg, hogy felolvassa nekünk. Ami formailag kötött, tehát egy formailag kötött határozati javaslat szöveg lesz.

 

Dr. Tömördi Boglárka ügyvéd:

Köszönöm.

 

A Közszolgálati Testület a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi 185. törvény 111/A. szakasz (4) és (5) bekezdése alapján Orbán Viktor miniszterelnök FF-AV/100/2/2021. számmal iktatott felkérésére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökjelöltjének Dr. Koltay Andrást javasolja. Dr. Koltay András elismert jelentős szaktekintélynek örvendő médiajogász, aki 2009-2010 között a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnökségi tagjaként, majd a 2010-2019 között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Méditanácsának tagjaként mind a média, mind pedig a hírközlés területén kiemelkedő tapasztalatra tett szert. Dr. Koltay András e mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, továbbá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára, aki tudományos munkája keretében 2007-ben LLM Master of Law fokozatot, majd 2008-ban a PSI doktori fokozatot szerzett. Dr. Koltay András a médiajog, a szólászabadság és a személyiségi jogok területén számos könyv, és szakmai publikáció szerzője, illetve társ szerzője. A Közszolgálati Testület megítélése szerint Dr. Koltay András szakmai életútja és tapasztalata kielégíti az Mttv. 111. szakasz A. 2. és 2.a. bekezdésében foglalt követelményeket, így alkalmas a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöki tisztségének betöltésére.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm szépen. Heisler András jelentkezik.

 

Heisler András testületi tag:

Én mindenképpen szeretném javasolni azt a kiegészítést, amit Elnök úr te mondtál és nem akarom szebben elmondani nálad, mert nem tudom. Tehát, hogy milyen elvárásaink vannak ebben a pozícióban, nyilván a közszolgálatiságot, a központi részét tekintve.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Én javasolhatom-e, hogy ezt egy mondattal kiegészíteném a szárazabb jogi szöveg után, egy természetesen értékelő szövegrész van a javaslatban, hogy ezt még egy mondattal kiegészítem.

 

Dr. Tömördi Boglárka ügyvéd:

Természetesen kiegészíthető.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Azzal a mondattal, ami valóban összefoglalja azt, ami elhangzott itt az eddigiekben. Talán úgy fogalmazható meg, követve azt is, amit Heisler András, illetve Radetzky Jenő, illetve Gundel Takács Gábor felvetése tartalmazott. Nevezetesen, hogy a Közszolgálati Testület, kicsit piszkozatosan mondom, de majd nyilván tudjuk ezt még javítani. A Közszolgálati Testület számára a közszolgálatiság, a kiegyensúlyozott médiajelenlét kiemelt értéket jelent a Médiatanács és az NMHH munkájában. A javasolt jelölt szakmai életútja alapján abban bízunk és azt várjuk, hogy ezt kiemelten fogja érvényesíteni a munkájában.

Nem tudom, hogy mennyire volt esetlen, de ha Boglárka visszaolvassa, akkor látszani fog, hogy ez mennyire volt esetlen ez a dolog.

 

Dr. Tömördi Boglárka ügyvéd:

Egy pillanat, bocsánat, még a végét gépelem. Tehát a Közszolgálati Testület számára a közszolgálatiság, a kiegyensúlyozott médiajelenlét kiemelt értéket jelent a Médiatanács és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkájában és Dr. Koltay András szakmai életútja alapján ez érvényesülhet az ő munkájában.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Ennek érvényesítését várjuk.

 

Heisler András testületi tag:

Az elvárás az legyen benne mindenféleképpen. Ha szabad kérni.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Én még oda beszúrnám, az első félmondatot még felolvasná?

 

Dr. Tömördi Boglárka ügyvéd:

A Közszolgálati Testület számára a közszolgálatiság, a kiegyensúlyozott médiajelenlét kiemelt értéket képvisel.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Odaírnám, a minél szélesebb körű társadalmi bizalom megléte.

 

Prof. Dr. Kucsera Tamás testületi tag:

Elnézést Elnök úr. Talán, hogy mivel kapcsolatosan, tehát, hogy a közmédiával minél szélesebb társadalmi, mert ne terjeszkedjünk túl a nagy nemzeti konszenzus minden kérdésben, talán az nem a mi feladatunk.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Én inkább azt mondanám, hogy akkor ne is szűkítsük a közmédiára, tehát a média tájékoztatással kapcsolatos, hogy a hivatal munkájával kapcsolatos, inkább úgy.

 

Prof. Dr. Kucsera Tamás Gergely testületi tag:

Igen, a hivatal munkájával kapcsolatos. Így van. Köszönöm, akkor ez így tökéletes. És a Médiatanács munkájával kapcsolatos.

 

Dr. Tömördi Boglárka ügyvéd:

Bocsánat, talán akkor úgy a legegyszerűbb, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, hiszen az lefedi az egész szervezetet.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Jó, persze. Jó, hogyha akkor ezt a kis toldozást, foldozásunkat Boglárka fel tudná olvasni?

 

Dr. Tömördi Boglárka ügyvéd:

A Közszolgálati Testület számára a közszolgálatiság a kiegyensúlyozott médiajelenlét, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkáját övező minél szélesebb körű társadalmi bizalom megléte kiemelt értéket képvisel. Jó, tehát még egyszer, bocsánat.

 

A Közszolgálati Testület számára a közszolgálatiság, a kiegyensúlyozott médiajelenlét, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkáját övező minél szélesebb körű társadalmi bizalom megléte kiemelt értéket képvisel, és a Közszolgálati Testület Dr. Koltay András szakmai életútja alapján ezek érvényesítését várja a munkájában.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Nagyon köszönöm. Kérdezem azt, hogy a határozati javaslat ezen szövegével, elejétől talán nem érdemes újra elolvasni, hiszen azt hallottuk, ezen kiegészítéssel együtt, akkor szavazzunk a határozatról.

Radetzky Jenő jelentkezik?

 

Radetzky Jenő testületi tag:

Nem jelentkezem.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Akkor az a kérdésem, és akkor itt megint egyenkénti szavazást javaslok. Kérek egy névsorolvasást.

 

Leidl Zsuzsanna munkatárs, Közszolgálati Közalapítvány Titkárság:

Erős Kinga? Igen. Fábri György? Igen. Gugán János? Igen. Gundel Takács Gábor? Igen. Heisler András? Igen. Kardosné Gyurkó Katalin? Igen. Kucsera Tamás Gergely? Igen. Perjés Fanni? Igen. Papp Z. Attila? Igen. Radetzky Jenő? Igen. Sáfrány Margit? Igen. Szalai László? Igen. Szikora József? Igen. Szitár Szabolcs? Igen. Zsigmond József? Igen.

Köszönöm.

 

 

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm szépen, megállapítom, hogy

egyhangúan elfogadtuk a határozati javaslatot,

 

ennek alapján a napirendi pontunkat tisztességgel elvégeztük.

Én nagyon köszönöm a rugalmasságot és a részvételt a tagtársaknak, az érdemi hozzászólás láthatóan nemcsak egy formális, szavazat letudást végeztünk. Alaposan körbejártuk a kérdést. Köszönöm a kuratórium munkatársainak a közreműködését, a technikai segítséget. A határozatunkkal el fogom küldeni ezt a levelet, illetve arra kérem majd a tagtársakat, hogy a november 17-i ülésünk időpontjában módosítanunk kell. Dobos Menyhért úr, aki mindenképpen fontos lenne, hogy ott legyen, hivatalos elfoglaltság miatt egy televíziós alkalom lesz, nem tud ott lenni. Tehát fogok javaslatokat tenni egy másik időpontra, amit reménység szerint ahhoz közeli valamelyik szerdára meg fogjuk oldani.

 

Köszönöm szépen a jelenlétet, köszönöm, hogy együtt tudtunk dolgozni most és úgy látom 9.45-re sikerült be is fejeznünk, amit többen jeleztek, hogy csak addig érnek rá.

 

Köszönöm szépen, további jó munkát és mindenekelőtt jó egészséget kívánunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

K.m.f.

 

 

 

 

 

Jegyzőkönyvet hitelesítették:

 

 

 

 

………………… ………………. …………………….

Dr. Fábri György Heisler András Prof. Dr. Kucsera Tamás Gergely

elnök testületi tag testületi tag