2022. április 27. ülés hatarozatai

 

A 2022. április 27-i testületi ülés határozatai

 

5/2022.KT A Közszolgálati Testület úgy dönt, hogy a 2022. április 27- ülés jegyzőkönyvének hitelesítésére Szitár Szabolcs és Gyurta Dániel testületi tagot választja.

 

6/2022.KT A Közszolgálati Testület úgy dönt, hogy elfogadja az előzetesen írásban kiküldött napirendi pontokat.

 

7/2022.KT A Közszolgálati Testület a médiaszolgáltatásokról és tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény 97. § (9) bekezdése alapján megvitatta és a Közszolgálati Kódex elvárása szerint értékelte a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának a közszolgálati médiaszolgáltatás céljainak és alapvető elveinek 2021. évben történt érvényesülése tárgyában előterjesztett beszámolóját, és azt elfogadta.

A Közszolgálati Testület a beszámolóhoz fűzött részletes értékelő szövegről később dönt.

 

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának a 2021. évről szóló beszámolójának értékelése

A Közszolgálati Testület két olvasatban értékelte a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.vezérigazgatójának beszámolóját a közmédia 2021-es évi működéséről. A beszámoló szövegének első változatát előzetes tárgyalásra 2022 januárjában, az észrevételek alapján módosított szöveget határidőre, azaz 2022. február 28. előtt a Testület megkapta. A beszámolót tárgyaló üléseinket a járványhelyzet miatt a Testület ügyrendjének megfelelően, online formában tárgyaltuk. Az első olvasat érdemi tárgyalását nagyban segítette, hogy ülésünkön részt vett Dobos Menyhért vezérigazgató úr.

A Közszolgálati Testület a korábbi tapasztalatok alapján kisebb mértékben módosított a tárgyalás szempontrendszerének tagolásán, így differenciáltabban vizsgálhattuk a közmédia munkatársainak és a más megszólalóknak a szerepét. Ez azonban nem változtatott azon, hogy továbbra is, megfelelve törvényi kötelezettségeinknek, arról alkottunk véleményt, hogy a Beszámolóból kiindulva miképpen alakult a Közszolgálati Kódex elvárásinak érvényesülése.

A tartalmi véleményeket megfogalmazó tárgyalás nyomán nyílt szavazással, a Kódexhez igazodó pontonként majd együttesen fejezte ki álláspontját a Testület. Ennek eredményét összefoglalva a Közszolgálati Testület egy pontban egyhangúlag, négy pontban jelentős többséggel, két pontban többséggel, általánosan pedig egyhangúlag elfogadta a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.vezérigazgatójának beszámolóját a közmédia 2021. évi tartalomszolgáltatásáról.

 

A szavazati arányok a Közszolgálati Kódex pontjai szerint:

III/1. A közmédia szabályozásának általános értékelvei és funkcionális elvárásai

10 igen 0 nem 3 tartózkodás

III/2. A közmédia tájékoztatási kötelezettsége

8 igen 2 nem 4 tartózkodás

III/3. A közmédia munkatársainak pártatlansága

8 igen 2 nem 4 tartózkodás

III/4. A közmédia tartalma

14 igen 0 nem 0 tartózkodás

III/5. A közmédia működési elvárásai

13 igen 0 nem 1 tartózkodás

III/6. A műsorkészítés normái

13 igen 0 nem 1 tartózkodás

III/7. A közmédia társadalmi jelenléte, párbeszéd-képessége

11 igen 0 nem 3 tartózkodás

Az értékelés vitájában elhangzott legfontosabb megállapítások összefoglalása:

1. A Beszámoló szerkezete, adat-tartalma és kifejtései informatívak, széleskörű képet adnak a közmédia működéséről. A szöveg formálása során a Testület szempontjai kellőképpen érvényesültek, ami segítette munkánkat. Mindezért köszöntet mondunk Dobos Menyhért vezérigazgató úrnak és munkatársainak.

2. A közmédia összességében megőrizte azokat az elérési, nézettségi és hallgatottsági pozíciókat, amelyeket az elmúlt években elért, amiben a sportcsatornán elérhető világesemények (labdarúgó Európa-bajnokság, illetve olimpia) volt a meghatározó, de az m1, illetve a Duna TV is csak tizedszázalékos csökkenést szenvedett el a lezárásokat követő időszakban. A nézettség tekintetében televíziós piac töredezettsége és az egyre inkább terjedő (a fiatalok között 20%-ot is meghaladó) alternatív televíziós médiafogyasztás körülményei közepette ez komoly eredmény. Így az elérésben az m1 változatlanul a harmadik helyen áll a két nagy kereskedelmi csatorna mögött. Míg az általános nézettségben a Duna TV negyedik, az m1 ötödik a TV2, RTL Klub és ATV mögött. A sporttévék és a rádióadók piacán a közmédia piacvezető. Mindezt a Testület pozitívan értékeli, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a Petőfi TV iránt az értékes tartalom ellenére továbbra sem nőtt az érdeklődés. Mivel a külhoni magyarság köréből nem rendelkezünk nézettségi/hallgatottsági adatokkal, az ottani fogyasztást kutatások révén ismerhetjük meg. Ezek alapján a közmédia, különösen a Duna TV ottani beágyazottsága továbbra is jelentős.

3. A mai médiahasználati szokások közegében még erőteljesebben hívjuk fel a figyelmet arra az évek óta húzódó problémára, ami a műsorok utólagos meghallgatását/megnézését nehezíti, a Médiaklikk szolgáltatás nehézkes, elavult megoldásai miatt. Teljes mértékben támogatjuk a közmédia azon törekvését, hogy ebben mielőbbi változásra kerüljön sor.

4. A közmédia tartalmai kínálata tekintetében teljesítette a Közszolgálati Kódex előírásait. Itt egyes műsortípusok esetében (oktatási, gazdasági, információs) az elérés szempontjából a műsorrendbe illesztés átgondolása merült fel lehetőségként.

5. A Testület korábbi kezdeményezései alapján is elindult a műsortípusok megújítása, például a vallási műsorok tekintetében, amit üdvözlünk. Ezek döntően ebben az évben bontakoztak ki, ezért értékelésük a következő beszámolóhoz kapcsolódva lehetséges. A hazai nemzetiségek műsorai kapcsán az elérést nehezítő középhullámos sugárzás akadályt jelent az elérésben.

6. A jelnyelvi támogatás, illetve feliratozás kiterjesztését továbbra is fontosnak tartjuk, hiszen látjuk az elismerésre méltó eddigi eredmények pozitív hatásait.

7. A Beszámoló választ adott a műsorgyártás és tartalomszolgáltatás szétválasztottságának korábban is többször felmerült dilemmájának arra a felvetésre, hogy az élő adások esetében a műsorok átvétele milyen felelősségi körben valósulhat meg. Mivel az előkészítésbe már bekapcsolódik a Duna TV képviselője és többnyire a sugárzáskor is jelen van, ennek érvényesülése nem biztosított kevésbé, mint a kész műsorok átvételénél. Ezzel együtt, az általános felelősségi viszonyokat továbbra is végiggondolandónak tartjuk erősítve ebben a Duna TV Zrt. pozícióit.

8. A korábbi évekhez hasonlóan a közmédia tájékoztató tevékenysége elfogulatlanságának, pártatlanságának és sokszínűségének kérdésében eltérő vélemények fogalmazódtak meg. Abban teljes az egyetértés a Testület tagjai között, hogy az elv érvényesülését elengedhetetlennek tartjuk. Abban eltérő vélemények fogalmazódtak meg, a szavazati arányokban tükröződő mértékben, hogy mennyiben valósul meg ez az elvárás.

 

Budapest, 2022. április 27.

 

 

 

Dr. Fábri György

a Közszolgálati Testület

elnöke