2022. szeptember 21. ülés jegyzőkönyve

KSZKA-A/154-4/2022/III/1.

Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma
1088 Budapest, Bródy Sándor utca 5-7.

 

 

KÖZSZOLGÁLATI TESTÜLET ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE

 

2022.09.21.

 

(hangfelvétel alapján készült, nyelvhelyességi szempontból korrektúrázva, szó szerinti leirat)

                                                                                                     

Ügyrendünknek megfelelő módon, a járványhelyzetre való tekintettel a tagok elsősorban elektronikus hírközlő eszköz igénybevételével történő részvételével interneteskapcsolaton keresztül, valamint jelenléti részvétellel tartunk.

 

Ideje:                                                    14.00

 

Jelen vannak:                                     a Közszolgálati Testület tagjai és a meghívottak

 

Az ülést vezeti:                                  Dr. Fábri György elnök

 

Napirendi pontok:                             A honlapra feltett változat szerint

 

Jegyzőkönyv hitelesítők:                  Elnök és két tag      

 

 

 

 

 

 

 

Testület tagjai:

 

1. Magyar Katolikus Püspöki Konferencia                            Szikora József

2. Magyarországi Református Egyház                                    Szalai László

3. Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége                 Heisler András

4. Magyarországi Evangélikus Egyház                                   Dr. Fábri György

5. Magyar Tudományos Akadémia                                         Dr. Papp Z. Attila

6. Magyar Olimpiai Bizottság                                                  Gyurta Dániel

7. Magyar Rektori Konferencia                                               Perjés Fanni Viktória

8. Kisvárosok Szövetsége                                                         Szitár Szabolcs Imre

9. Centrum Studiorum                                                               Zsigmond József

10. Nagycsaládosok Országos Egyesülete                             Kardosné Gyurkó Katalin

11. Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége               Sáfrány Margit

12. Magyar Írószövetség                                                          Erős Kinga Andrea

13. Magyar Kereskedelmi és Iparkamara                               Radetzky Jenő

14. Magyar Művészeti Akadémia                                           Vashegyi György

15. Országos Nemzetiségi Önkormányzatok                         Gugán János

Szövetsége Egyesület

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Nagy tisztelettel köszöntöm a Közszolgálati Testület szeptember 21-i ülésének résztvevőit és vendégeinket is. Elöljáróban jelzem, hogy ahogyan ez a szervezéskor elindult, a korábban a Covid idején módosított ügyrendünknek megfelelően ez egy hibrid ülés, amennyiben jelen is vagyunk személyünkben és jelen vagyunk digitálisan, de ami a legfontosabb, jelen vagyunk szellemünkben és lelkünkben mindannyian és ennek örülök. Az előzetes névsorolvasás alapján megállapítom, hogy tizennégyen vagyunk jelen. Erős Kinga nem látszik, tehát ő nem jelzett vissza, ő nincs itt.

Ez alapján megállapítom, hogy ülésünk határozatképes.

A napirendek elfogadása előtt hadd javasoljam, hogy először a jegyzőkönyv-hitelesítőket válasszuk meg. Praktikusnak látszik, hogy a jegyzőkönyv hitelesítők a jelenlevőkből kerüljenek ki. Ebben az esetben nem látok drámai versenyhelyzetet.

Javaslom a tisztelt testületnek, hogy Kardosné Gyurkó Katalint és Radetzky Jenő tagtársunkat válasszuk meg jegyzőkönyv-hitelesítőknek.

Aki ezzel egyetért, most nem kell egyenként végigmondani, csak kérem, hogy a kamerába kézfeltartással jelezzék.

Van-e valakinek kifogása bármelyik napirendi ponttal szemben?

Nem látok ilyet, akkor szavazásra teszem fel a napirendet.

Kérem, hogy aki egyetért a napirenddel, az kézfeltartással jelezze.

Úgy látom, ki az, aki nem ért egyet esetleg, az kérem, hogy inkább kiáltson, hogy biztosan tudjak róla. Ki az, aki tartózkodott?

Megállapítom, hogy egyhangúan elfogadta a testület napirendjét.

 

  1. napirendi pont

 

Ezért azután az első napirendi pontra rátérve, immáron hivatalosan is örömmel üdvözölhetem Altorjai Anita vezérigazgató asszonyt. Nagyon köszönöm, hogy elfogadta a meghívásunkat. Csak emlékeztetőül mondom a testület tagjainak, és hát nyilván vezérigazgató asszony is jó, hogyha ezt hallja, hogy nyilván a mi testületünk munkája az a közmédiára elsődlegesen a szabályozásoknak megfelelően, elsődlegesen vezérigazgató asszonynak a munkáján keresztül fog hatni, tehát az ő általa benyújtott beszámoló az, amit mi értékelni fogunk, de úgy gondolom, hogy nagyon helyes és jó gyakorlat, hogy az elmúlt években, most már azt kell mondanom, évtizedben kialakítottuk azt az együttműködési formát, hogy nemcsak akkor találkozunk, amikor benyújtja magát ezt beszámolót, hanem folyamatosan konzultatív kapcsolatban vagyunk. Ez a konzultáció egyébként már elindult korábban, azt nyugodtan jelezhetem a testület tagjainak, hogy többünkkel is felvette a kapcsolatot vezérigazgató asszony, és azt gondolom, helyes, hogy erről tudtunk általában a testület munkájáról beszélni. Én, miközben köszöntöm vezérigazgató asszonyt, és természetesen nem felejtem el köszönteni Balogh elnök urat, aki állandó segítője a munkánknak, vezérigazgató asszonyt köszöntöm, akkor egy olyan beszélgetési formát javaslok erre az első napirendi pontra, hogyha ez megfelelő, ha néhány szóban elmondaná, amit gondol velünk tudatni a terveiről, munkájáról, a lehetséges irányokról, és utána gondolom, kötetlenül kérdésekkel tudunk mi is megszólalni, illetve, ha ön kérdez, a legnagyobb örömmel válaszolunk természetesen.

Parancsoljon, vezérigazgató asszony! Átadom a szót.

 

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató nonprofit Zrt. vezérigazgatója:

Köszönöm szépen, elnök úr, ahogy ön is említette, már néhányukkal volt szerencsém találkozni, amiért végtelenül hálás vagyok, mert nagyon sok értékes információval gyarapodtam, és ezt azért is köszönöm, mert hogy én ugye több mint harminc éve kezdtem el az újságírói pályát. Mozogtam televíziósként, dolgoztam rádiósként, újságíróként, de azt követően dolgoztam közszolgálatban is sok évtizeden át, tehát azt gondolom, hogy viszonylag széles tudással rendelkezem, de a Duna Média Zrt. azért mégsem az az intézmény, amit olyan egyszerűen meg lehet ismerni és nagyon gyorsan át lehet látni a rendszert. Ugye már önmagában a törvény, amely az én életemet szabályozza, az se rövid. Úgyhogy ennek alapján én az elmúlt néhány hetet arra szántam, hogy belülről, most már vezérigazgatóként augusztus 15-e óta megismerjem a munkatársaimat, megismerjem a működési rendet, megismerjem mindazt a szabályrendszert, ami alapján az intézmény működik. Az volt a célom, hogy mindenkivel személyes kapcsolatot alakítsak ki, ami azt jelenti, hogy valamennyi munkatársamat megismertem. Ugye 103 munkatársa van most a közmédiának. És mindegyikükkel volt szerencsém beszélgetni is. A szakmai munkájukról és az elképzeléseikről is. De nemcsak a munkatársaimmal szerettem volna közvetlen kapcsolatot kialakítani, hanem az MTVA műsorkészítőivel. Ott még azért az elején tartok a találkozóknak, még egyelőre a felsővezetés szintjével van szorosabb kapcsolatom. De mindezek mellett a köztestülettel is szeretnék szoros kapcsolatot kialakítani. Ezt kezdeményeztem én Fábri elnök úrnál rögtön az első héten, amikor megérkeztem a Bojtár utcába.

Én azt gondolom, hogy alapvetően, amit én tapasztaltam az kedvező. Sem személyi, sem szervezeti változást eddig nem vittem véghez. Én azt nem tudom, hogy a jövőben, illetve most még nem tudom, hogy a jövőben mikor lesz erre szükség. Mindenki, minden szervezet változik, ugye alkalmazkodnunk kell a környezetünkhöz. Új kihívások elé is nézünk, ugye itt az inflációtól elkezdve a költségvetés változásokon keresztül sok minden vár ránk, de mindenképpen igazodni szeretnénk az elvárásokhoz. Tartalmilag a televízió valamennyi csatornája igyekszik megújulni. Most az őszi műsorrend során egy kicsit változott a műsorszerkezet. Tágabb teret kaptak a családdal kapcsolatos műsorok. Többször láthatunk vallási műsorokat. Ugye a Vallási Főszerkesztőség műsorai már tavasz óta új irányt vettek. Most is indul majd október végétől egy új műsor az ő szerkesztésükben. Remélem, hogy az önök tetszését is el fogja nyerni.

Tehát a műsorszerkezet kicsit változott, tartalmilag azt gondolom, hogy nagy újítással ősszel most nem kell számolni. És a többi csatorna esetében is azt gondolom, hogy apróbb kiigazításokra lesz majd szükség. Új műsorokkal fognak megismerkedni, de alapvető változások egyelőre nem lesznek. Úgyhogy dióhéjban nem tudom valójában, hogy velem kapcsolatban még mire kíváncsi a tisztelt testület, de nagyon szívesen válaszolok mindent. Köszönöm szépen.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm szépen. Szerintem az nem volna rossz, ha ezek mellett néhány gondolatot elmondana az eddigi tapasztalatairól, mármint úgy az élettapasztalatokról, hogyan látja általában a média helyzetét, ilyesmi. Szerintem hasznos volna mindannyiunknak. Honnan nézi a médiát? Ez egy érdekes dolog. Nyilván az. Vagy pedig mobiltelefonon? Tehát, hogy ugye azért többen ismerhettük az életrajzát a pályázata kapcsán is, de hogyha ez élő szóval elmondva szerintem ez érdekes lehet itt többünknek.

 

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató nonprofit Zrt. vezérigazgatója:

Köszönöm szépen. Én személyesen mindig nagy fogyasztó voltam. Én nálam mindig úgy történnek a dolgok, hogyha én bármit csinálok, egyfolytában szól a tévé is, meg a rádió is. Tehát igyekszem többfelé koncentrálni, és most már bizony itt van előttem most is a laptop, vagy az ipad, de a laptop is, meg ipad is be van kapcsolva. Én nem mondom, hogy képes vagyok lépést tartani a saját gyerekeimmel, mert ők még ennél is univerzálisabbak, de hát ez már a Z generáció is, akik utánuk következnek, azoknak a speciális tudása. Kihívás előtt áll a média, ugye változik napról napra, egyre gyorsabban. Az a generáció, amelyik harminc alatti generáció, nagyon megváltozott szokásokkal néz televíziót, sőt, inkább azt mondanám, hogy nem televíziót néz, hanem olyan tartalmakat, ami bármikor elérhető a számára, bármikor elolvasható vagy meghallgatható. Én úgy látom, hogy a közmédia is ebbe az irányba megy, hogy a klasszikus televíziózást megtartva új csatornákat keres magának, új felületeket épít be elérhetőként, az okos eszközökön és az okos eszközökön kívül.

Sok kihívás van még. Természetesen nálunk jobban eleresztett nemzetek előrébb tartanak ebben is. De nem gondolom, hogy minden, amit ők, akár Nyugat-Európa, akár az Egyesült Államok fejlesztésként diktál a nézők és a hallgatók számára, abból nekünk mindent át kell venni. Egyrészt a közszolgálatiság okán sem, másrészt ugye, azért mi egészen más vagy nagyrészt más hallgatói és nézői attitűddel rendelkezünk. Én személyesen azt gondolom, hogy erősíteni kell majd azokat a felületeket, amelyek nem csak olvashatók, de láthatók. Tehát bármelyik olyan felület, amelyik hirado.hu vagy mti.hu vagy sport plusz vagy bármelyik olyan felület, amelyik a közmédiához tartozik, egyre több néznivaló tartalmat kell, hogy kínáljon azért, hogy minél több és szélesebb réteget meg tudjunk szólítani. A klasszikus 50 pluszos nézők, mint jómagam, mindig bekapcsolva tartom a televíziót. Én azon nőttem föl, azt gondolom, hogy ez a nézői szokás még jó pár évtizedig velünk lesz. De nem mondhatom azt, hogy nem csinálom, hogy rögzítek műsorokat és később nézem meg. És azt hiszem, hogy ezzel már nem vagyok egyedül, egyre többen vagyunk így.

 

Radetzky Jenő, a Közszolgálati Testület tagja:

(a hangfelvétel nem érthető)Amit azóta egyébként többször módosítottunk, aktualizáltuk, valorizáltuk a helyzetnek megfelelően és gondolom, hogy ahogy gyorsan változik a világ, meg a környezet, erre a jövőben is valószínűleg szükség lesz több esetben. Sokszor áttekintettük azt a meglehetősen komplikált helyzetet, ami a média tartalmáért felelős Duna Médiaszolgáltató Zrt. vagy a végrehajtó MTVA vagy éppen a Kuratórium és a Közszolgálati Testület kapcsolati viszonyát tartalmazza, amiben nem is olyan könnyű eligazodni, még nekünk sem, nemhogy egyébként a külső szemlélőnek. Ez egyébként teljesen világos ma már egyébként a politikai közösségek előtt, és most már lassan nemcsak a Duna Médiaszolgáltató és az MTVA elnökét vagy vezérigazgatóját találják meg, hanem előbb-utóbb a Közszolgálati Testületet is, aki egyébként felel a társadalom és a politika felé ezekért a tartalmakért, hiszen ő áll kapcsolatban a Duna Médiaszolgáltató Zrt.-vel ilyen szempontból. Én fölteszek egy olyan kérdést, ami németül heikle Frage egy kicsit talán kényes is, de gondolom, hogy érdemes lenne ilyen ügyeket is föltenni. Azt tudjuk, hogy a Médiaszolgáltató Zrt. a 103 munkatársával és vezérigazgató asszonnyal együtt megrendelője egyébként a tartalomnak, mi pedig egyébként ezt kontrolláljuk. Igen ám, de van egy olyan jelenség is a médiában, amelyik az élő műsort jelenti, a közvetlen műsort, ahol nem tud megrendelőként közvetlenül tartalmat megfogalmazni. A kérdés, és ez egyébként a múltban többször fölvetődött, hogy nem egy egyszerű kérdés. Hiszen az élő műsorban a kivitelező cég meglehetősen egyéni dolgokat is tud művelni. Gondolkodott-e vezérigazgató asszony, hogy az élő műsor tartalmába való hatékonyabb beavatkozás és annak a szellemiségnek a viselése, milyen módszerrel lehet megoldani, hogy van erre, mert ez biztos, hogy ez változást igényel vagy legalábbis nagyobb hatalmat a Médiaszolgáltató Zrt. részéről.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm.

 

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató nonprofit Zrt. vezérigazgatója:

Köszönöm szépen. Én azon a véleményen vagyok, hogy az MTVA és a Duna Televízió is, illetve a Duna Média Zrt. is ugyanazt a célt szolgálja, hogy minél jobb műsorokat lássunk. Ehhez nekünk szoros együttműködésben kell dolgozni. Ahhoz, hogy együtt tudjunk működni, ahhoz tudnunk kell, hogy milyen műsorokat készítünk, készít az MTVA vagy pedig az MTVA-n kívüli, ezzel megbízott cég. Akkor, hogyha egy műsor megrendelésre kerül a Duna Média által, akkor az úgy kerül megrendelésre, hogy tudjuk a tartalmát. Tudjuk az elképzelést róla. Én fontosnak tartom, hogy tudjuk a szerkesztőkkel is a kapcsolatot tartani, akik a műsort készítik. Hogy tudjuk azt, hogy az élő műsorban körülbelül milyen tartalomra kell számítani és körülbelül milyen meghívotti kör fogja a tartalmat prezentálni. Mi az elképzelés? Mi a témajavaslat? És én azt hiszem, hogy ezt úgy lehet megoldani, hogy szorosan együttműködik a Duna Média és az MTVA. Az élő műsor valóban rengeteg kockázatot rejt, de hogy mi a cél, azt tudjuk előre, hogy mi a cél, azt pedig a Duna TV-vel közli az MTVA. És abban a pillanatban, hogyha mi, a Duna ezt nem gondolja működtethetőnek, kivitelezhetőnek, közszolgálatisággal összeegyeztethetőnek, ezt jelezni fogja. Tehát én azt gondolom, hogy az előzetes egyeztetésekre érdemes egy koncepciót kidolgozni az élő műsor esetében, hiszen ott is ezidáig én úgy tudom, amennyire én tapasztaltam, egy utólagos elfogadási szisztéma működött, hogy a műsort elfogadó szerkesztő utólag értékelt. Ezt meg lehet tenni előre is annak a koncepciónak a tudása alapján, amit velünk az MTVA közöl.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönjük szépen! Csak ráerősítenék arra, hogy a testület maximálisan támogatja a Duna Média Zrt.műsorszerkesztőit abban, hogy a Közszolgálati Kódex elvárásait közvetítse. Tehát ebben teljes az egység a testületben.

Parancsoljon, elnök úr.

 

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma elnöke:

Ha Jenő és vezérigazgató asszony megengedi, akkor egy kis kiegészítést még tennék hozzá az eddigi gyakorlatnak megfelelően. Valóban a több évvel ezelőtti keményebb bizonytalanság után kezdett kialakulni egy újfajta rend, ahogy a vezérigazgató asszony is mondta, hogy van egy megrendelés, amit a Duna Médiaszolgáltató produkál. Nagyjából elmondja, hogy ezt kérjük, ezekkel kérjük, így kérjük. És a kiemeltebb élő műsoroknál, amik nagyobb kockázatot jelentenek ilyen szempontból, ott, ha jól tudom, jelenleg is a közvetítőkocsiban vagy a vezérlőben ott van a műsorszolgáltatónak, a Duna Médiaszolgáltatónak is a szerkesztője, az átvevő szerkesztője.

 

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató nonprofit Zrt. vezérigazgatója:

Bocsánat, csak egy mondat. A főszerkesztő van ott.

 

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma elnöke:

Az még nagyobb. A főszerkesztő van ott. Nyilván beleavatkozni egy élő műsorba, az a legnagyobb valami, de hogyha mondjuk olyan dolog történne, akkor technikailag ezt meg lehet tenni, és ahogy vezérigazgató asszony is mondta, az élő műsorok után mindig van egy elemzéses elfogadás, és ott nyilván a finomhangolás a következő élő műsorhoz már megtörténhet, de való igaz, hogy ez, amit Jenő mondtál, ez a legbonyolultabb része a médiacsapatunknak, hogy ezt hogy lehet kellőképpen megcsinálni, fölépíteni, hisz ahogy mondtad, az MTVA legyártja, megcsinálja, de a vezérigazgató asszony felel érte amikor idejön, hogy abba a tartalom, és hogy jelenik meg. Én azt gondolom, hogy itt ez jó irány. Azt, hogy hogy lehet ezt még jobban finomítani, az az elkövetkező napok, hónapok munkája lehet, de fontos a kérdés, amit mondtál.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Igen, csak annyiban hadd erősítsek erre rá, hogy a testületen belül is, amikor az éves értékelések zajlanak, akkor a legtöbb eszmecsere az leginkább ezek közül a műsorok közül megy. Nem véletlenül. Nyilván, egyrészt nem véletlenül a készítésnek és átvevésnek ebben a mondjuk azt, hogy bonyolultabb vagy érzékenyebb konstrukcióban meg hát ugye ezek azok a műsorok, amelyek olyan érzékenységeket érintenek, társadalmi, politikai, satöbbi érzékenységeket, amelyekre nyilván élesebb a figyelem minden oldalról. Kritikai oldalról is élesebb a figyelem, készítői oldalról is, elszánások oldaláról is, mindenhogyan. Tehát ezért tartom nagyon fontosnak ennek a kiemelését, amit Radetzky Jenő tett, hogy itt ez egy nagyon erősen fókuszban levő kérdéskör, és hát, ha nem is átérezzük, de érzékeljük az e körül meglevő - hogy mondjam, hát legalább tovább és tovább csiszolandó elemeket, és amire itt utalt, és én sem szántam a legfontosabbnak persze. Tehát az a lényeges, hogy legyen egy jó együttműködés, de ennek nagyon fontos, hogy az alapja nem lehet más, mint egy közös értékrend. És a közös értékrend, az bocsánat a magyartalan kifejezésért, le van írva. Ugye ezt hívjuk Közszolgálati Kódexnek. Tehát ez nem kérdés. Tehát a Közszolgálati Kódexben ott van, ennek az értelmezésében kellene minél egyenszilárdabbá válni minden résztvevőnek, úgy gondolom.

További kérdések, parancsoljatok.

 

Jelnyelvi tolmács:

Sáfrány Margitnak lenne egy kérdése.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Parancsoljon.

 

Sáfrány Margit, a Közszolgálati Testület tagja:

Üdvözlöm én is az új vezérigazgató asszonyt. Sáfrány Margit vagyok, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének az igazgatója. Nagyon tudom támogatni azokat, amiket elmondott. Sajnálom, hogy most így, a jelnyelvi kommunikáció most nem a legjobb, egy kicsit akadályoztatva vagyunk, mert így a tolmácsoknak nehezebb a helyzete ebben a skype-os rendszerben.

(a hangfelvétel nem érthető) …

 

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató nonprofit Zrt. vezérigazgatója:

Még vannak olyan területek, amelyekhez nem kerültem közel. Nagyon sok területet már átlátok. A siketek és nagyothallóktól pici türelmet szeretnék kérni. Fölírtam, első dolgom lesz, visszamegyek és megismerkedem a dologgal jelenlegi helyzetében. Illetve, hogy mi mindent lehet ez ügyben tenni, igyekezni fogok.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönjük szépen. Közben itt ránézek, itt nyilván nem lehet látni a monitoron keresztül, de hát itt a testületben elég izmos frakció az egyházakat képviselő testvérekkel a kis csoportunk, ugye ezzel mi külön is le szoktunk ülni és azt gondolom, érdemes visszajelzést adnunk a vallási műsorok nagyon jelentős mértékű megújulása kapcsán a közmédiában. Hiszen említette, hogy ez folytatódni fog. Tehát Heisler, Szalai és Szikora testületi tagtársamra nézek, hogyha esetleg lenne, de mindannyian azok vagyunk. Ha esetleg lenne valami jelzésük ezzel kapcsolatban.

Heisler úr jelentkezik. Parancsolj!

 

Heisler András, a Közszolgálati Testület tagja:

Igen, ha már ilyen kedvesen megszólítottál, én is köszöntöm vezérigazgató asszonyt. Nem tudom hallani-e jól? Valóban, a vallási műsorok megújulása az egy nagyon fontos folyamat és én úgy gondolom, hogy egy folyamatnak mondjuk a közepén tartunk és még haladhatunk előre. Korábban is jeleztem én már testületi üléseken, hogy és akkor most a zsidóság szempontjából közelítem a dolgot, ugye, mint idősebb testvérek lévén, hogy nagyon fontosnak találom, hogy itt Magyarországon zsidó-keresztény kultúráról beszélünk. Legutóbb valamelyik európai tanácsülésen az igazságügyi miniszter asszony is így mondta ezeket a dolgokat és ehhez nagyon hozzátartozna, hogyha a közmédiában a jelentősebb zsidó ünnepek valamilyen módon megjelennének vagy erősebben megjelennének mint korábban, úgyhogy én úgy gondolom, hogy ezekre az érzékenységekre érdemes lenne odafigyelni, és én úgy gondolom, hogy ebben mi mindenképpen partnerok kívánunk lenni és bizakodva tekintünk a jövőbe.

Köszönöm szépen.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm. Szikora úr és Szalai úr. Parancsolj.

 

Szikora József, a Közszolgálati Testület tagja:

Köszönöm szépen. Én is szeretettel köszöntöm vezérigazgató asszonyt, elnök urakat és a tagtársakat és természetesen, ahogy ecclesia semper reformanda, úgy a műsorok is folyamatosan megújítandók és meg is újulnak. Ezt többféle módon kifejezésre juttattam, hogy mennyire jónak tartom ezeket a megújulásokat és mennyire - hogy is mondjam csak, ez olyan bután hangzik, hogy jónak tartom azokat a kollégákat is, akik készítik ezeket a műsorokat, ami ezen kívül még fontos, de hát ez is vesszőparipám, régi vesszőparipám, hogy a katolikus egyház mondanivalója, amelyet tudatosan és leírt módon is a közjó szolgálatára szán, ez integráltan jelenjék meg a közmédia minden műsoraiban és platformjain. Úgy találom, hogy az az értékrend, ami ebből az egyház mondanivalójából a közjó javára levezethető, az elég jól megjelenik integráltan és megjelennek konkrét egyházi szempontból is releváns személyek, illetve tematikák is. Természetesen a megújulás és az egyre jobbá tétel az folyamatosan lehetőségünk, de a jelenlegi helyzet is jónak mondható e tekintetben. Köszönöm szépen.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm Szalai úr parancsoljon.

 

Szalai László, a Közszolgálati Testület tagja:

Köszöntöm én is vezérigazgató asszonyt és Isten áldását kívánom erre a nagy felelősséggel bíró munkájára is, áldott munkatársakat is egyben. Amit szeretnék elmondani a vallási műsorok megújulásával kapcsolatban: a református egyházunk is örömét fejezi ki mind efelett és mindezért, és mi is reménykedünk a további megújulásokban. Ugyanakkor van egy ilyen kívánság is, több lelkész kollégámmal beszéltem, hogy hiányolják azt, hogy mi ott nagypénteki televíziós istentiszteleteket kapunk és örömmel vennénk, ha mi is kapnánk húsvéti ünnepi istentisztelet közvetítést. A másik, ami nagyon fontos most, ebben az évben: tudjuk, a népszámlálás. És a népszámlálás rovatban van egy olyan rovat, hogy nyilatkozni kell a felekezeti hovatartozásról. E területen mindnyájunk egyházai úgy látom, igyekszenek megtenni mindent az írott és az elektronikus sajtót igénybe véve. Itt jó lenne, hogyha a közmédiában is találnánk olyan felületet, ami nem a reklám kategóriába tartozna, hanem valahogy másképpen megoldva, ennek hangot adhatnánk, hiszen ez nagyon fontos lenne mindnyájunk számára, hogy hogyan, miként nyilatkozik a magyar lakosság arról, hogy felekezethez tartozik és ha igen, akkor milyen felekezethez?

Köszönöm szépen!

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm szépen. Parancsoljon.

 

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató nonprofit Zrt. vezérigazgatója:

Nagyon szépen köszönöm a meglátásokat. Csak néhány mondat, visszafelé haladva. A közmédia készül egy sorozattal arra vonatkozóan, hogy a népszámlálásra felhívja a figyelmet és hogy tájékoztassa a nézőket, hallgatókat arról, hogy mit kell tudni a népszámlálásról és milyen módon tehetik meg a kérdésekre a válaszokat; személyesen vagy pedig online. A húsvéti istentiszteleteket közvetíteni fogom. Már olyan értelemben közvetítem, hogy az MTVA felé tolmácsolni fogom, bocsánat. És köszönöm szépen a meglátást is szintén tolmácsolom, hogy a zsidó ünnepek sűrűbben jelenjenek meg a közmédia csatornáin.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönjük szépen. Csak egy fél megjegyzést ehhez, hogy valóban, ahogy Szalai úr is mondta az egyházak elég erősen részt vesznek a népszámlálással kapcsolatos figyelemfelhívásban. Nagy valószínűséggel, és itt a járványhelyzetre is hadd utaljak, illetve hát a korösszetételekre. Egy igazi nagy kérdés az az, hogy az online kitöltést azt hogyan sikerül minél jobban széleskörűvé tenni. Ugye most már mindenki tudja valószínűleg, azért emlékeztetőül elmondom, hogy az alap, a kiindulópont az az online kitöltés lesz, tehát október 1 és 16 között nem is mennek kérdezőbiztosok, hanem először online kitöltés lesz. Az egyházak is próbálnak segíteni abban főleg azoknak, akiknek nincs akkora jártasságuk az internetben, hogy ez a kitöltés minél szélesebb körű legyen, de ezt tudatosítani, és hogyha megnézzük, hogy van, hogy a korábbi években kaptunk adatokat akár a közmédia nézői összetételéről vagy hallgatói összetételéről, ahol általánosan felülreprezentáltak az idősebbek, tehát éppen ennek a célcsoportnak a számára azt tudatosítani, hogy az online kitöltés az egyrészt egy lehetőség, másrészről pedig akár járványügyi, akár egyéb szempontból kifejezetten üdvös volna, ha minél többen ezt csinálnák. Tehát úgy gondolom, hogy ebben ez az egyházakat is segítené és mindenki mást segítene az állampolgári részvételben, hogy ennek a tudatosítása legyen minél szélesebb körű, mert úgy gondolom, ez közös érdeke mindenkinek. Csak ennyit szerettem volna ehhez hozzátenni. És ha már így elkezdtük ezt a módszert, akkor folytatnám, és így kicsit kérdően nézek, mondjuk, fogalmazzunk úgy, hogy a kulturális és tudástőkét képviselő vagy megjelenítő a Magyar Tudományos Akadémia, a Művészeti Akadémia, illetve a Magyar Rektori Konferencia képviselőire, hogy ebből az irányból esetleg, ha lenne valamilyen felvetés.

Vashegyi György jelentkezel?

 

Vashegyi György, a Közszolgálati Testület tagja:

Igen. Köszönöm.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Akkor parancsolj, meg is adom a szót.

 

Vashegyi György, a Közszolgálati Testület tagja:

Szeretettel köszöntök mindenkit. Hallatszom?

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Igen.

 

Vashegyi György, a Közszolgálati Testület tagja:

Tehát nagy tisztelettel köszöntöm én is vezérigazgató asszonyt. Az imént már jelentkeztem, csak úgy látszik, akkor az nem látszott. Tehát, hogy nagyon egyetértek és nagyon köszönök mindent, amit eddig elmondott. A Magyar Művészeti Akadémia nevében szeretném abban felajánlani a segítségünket, hogy a művészeti ismeretterjesztés feladata vagy nagyon fontos területén előbbre tudjunk lépni. Vannak előremutató kezdeményezések, de úgy érzem, hogy … (a hangfelvétel nem érthető) …

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Mindannyian emlékezünk rá, nem mint a poétikusan fiatal hölgyek nem emlékeznek rá, de mi mások emlékezünk rá, ugye gyermekkorunkban a Bernstein sorozatra, amely a művészet, talán elnök úr is megerősít abban, hogy ez a művészeti ismeretterjesztésnek egy világszinten is kiemelkedő formája, amit a magyarok is tudnak, csak Vásáry Tamásra hadd utaljak, aki ugyanezt csinálja például manapság is. Tehát van potenciál ebben és nézettségi és személyi potenciál is van ebben úgy gondolom, csak ezt megerősíteni szerettem volna ezt a dolgot.

 

Vashegyi György, a Közszolgálati Testület tagja:

Annyit fűznék még hozzá, ha szabad, hogy én is ugye a magam területén megteszek mindent: tehát rádióműsort vezetek, a 135. adást vettem föl tegnap a Kunigunda utcában a Régizenei kalandozásokon, de a saját szakterületemen igyekszem segíteni, amennyire lehet, de rengeteg kihasználatlan lehetőség lenne. Mégis nagyon sok olyan akadémikusunk van, aki nemcsak kiváló művész, hanem jól és tud is beszélni a művészetről és szerintem, hogyha tudunk nekik segítséget adni és némi szakértelmi, hogy is mondjam csak támogatás és amelyik némelyik műsora szerintem azért ráfér, akkor nagy örömmel segítünk.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

És ha már az ismeretterjesztés szó elhangzott, akkor azért én Papp Z. Attilára csak ránézek az akadémia oldaláról, hogy itt ugye a korábbi években elég sokat beszéltünk arról és ez a felsőoktatást is érinti, hogy a tudományos műsorok, tudományos ismeretterjesztés, tudástartalmak pozíciója ott azért egy további erősödést azt mindig fontosnak tartottunk. Nem tudom, Attila esetleg ehhez vagy Fanni pár szót?

 

Dr. Papp Z. Attila, a Közszolgálati Testület tagja:

Igen, köszönöm szépen a megszólítást, illetve én is sok szeretettel üdvözlöm a vezérigazgató asszonyt. Nem akarok abba a hibába esni, hogy azt mondjam, hogy mi volt a múltban, de a kontextus felvázolása kapcsán annyit hozzátennék, hogy az elmúlt években ilyen-olyan módon néha azért el szokott hangzani az, hogy talán, hát most már nem az akadémiához tartozik mondjuk az a kutatóhálózat, ahol nagyon sok tudás felgyűlt és ennek a tudásnak egy része az óhatatlanul és hát hogy úgy mondjam a mindennapi gazdasági, társadalmi, politikai eseményekhez kapcsolódik és a kutatóintézet képviselői néha úgy érzik, hogy kellő mértékben nem tudnak a közmédiában megjelenni. Tehát ilyen szempontból én is valami ilyesmit mernék mondani, hogy nyilván nem tudom milyen körben, pont a héten lesz egy konferencia az akadémián, ahol talán az akadémia elnökével is tudok két szót váltani arról, hogy talán jó lenne nekünk is közösen leülni és picit végigbeszélni azt, hogy a Magyarországon termelt tudásmennyiség, ami ezekben az intézetekben jelen van vagy általában az akadémiai szféra körül jelen van, az hogy tudna még hatékonyabban a közmédiában megjelenni. Itt megint csak egy olyan témát említenék, ami szeptember végén általában, ez az úgynevezett Kutatók Éjszakája rendezvénysorozat, ami a jövő hétvégén lesz és hát én azt gondolom, ez pont egy olyan alkalom, ami egyaránt érinti nemcsak az úgynevezett kutatói szférát, hanem az egész felsőoktatási szférát. Nagyon sok pesti, meg vidéki egyetemen is rengeteg olyan rendezvény van, ami, én azt gondolom, hát nyilván egy médiában csak szűrve mehetnek át információk, de ez egy nagyon jó alkalom lenne arra, hogy minél több ilyen típusú ismeret a magyar nyilvánosságban is megjelenjen.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm, esetleg Fanni, ha lenne ehhez?

 

Perjés Fanni, a Közszolgálati Testület tagja:

Természetesen. A Magyar Rektori Konferencia és a magyar felsőoktatás nevében mi nagyon szívesen felajánljuk a segítségünket, hogy bármilyen tartalom vagy segítség vagy kapcsolatépítés vagy kapcsolatnyújtásban, hogyha esetleg van erre igény, mondjuk ezt én nem nagyon tudom felmérni, hogy mekkora igény lehet a magyar felsőoktatási intézmények bemutatására, akár mondjuk egy ilyen tájékoztató jellegű programsorozatban vagy speciális szakterületekre. Ezek azok, amiket én el tudnék képzelni, hogy érdekes lehet ennek a bemutatása, de bármi egyéb, ami esetleg felmerülhet, mi nyitottak vagyunk arra, hogy segítsünk ebben, hogyha erre van igény.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönjük, egy reflexiót esetleg erre?

 

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató nonprofit Zrt. vezérigazgatója:

Köszönöm szépen. Én mindig azt szoktam mondani a munkatársaknak is, meg a közeli és távolabbi ismerősöknek is, hogy az én ajtóm mindig nyitva van. Én mindig végtelenül hálás vagyok minden olyan gondolatért, javaslatért, ötletért, kreatív formátumért, amivel a nézői igényeket és a közszolgálati közérdekeket ki tudjuk elégíteni. A közmédia folyamatosan próbálja építeni a kultúra, tudomány, oktatással kapcsolatos műsorait egyre szélesebb körben. Én csak reménykedem abban, hogy az M5 nézői között is sokszor fogjuk önöket köszönteni. Az M5 egy olyan csatornává vált azt hiszem az elmúlt egy évben, ami nagy figyelemre érdemes. Én magam nagyon sokat nézem az M5 műsorait és pontosan a kulturális, ismeretterjesztő, tudományos műsorokat szánjuk erre a csatornára. Én nagyon köszönöm az együttműködési lehetőségeket. Akár az MMA, akár az MTA részéről. És nagyon örülök, hogyha lehetőség lesz majd arra, hogy személyesen beszéljünk arról, hogy hogyan tudja a közmédia a saját palettáját szélesíteni azokkal a javaslatokkal és azokkal a támogatásokkal, amiket esetlegesen önöktől kaphatunk. De ha már ilyen fiatal képviselője van a rektori konferenciának, akkor neki is nagyon megköszönöm, hogyha az ő fiatalabb korosztálya tekintetében is ha van esetleg elképzelés, mert azért az a korosztály, egy nehéz korosztály televíziós szempontból vagy rádiós szempontból, de nagyon köszönöm, hogyha van erre való javaslat. És még egyszer mondom, én nagyon hálás vagyok azért, hogyha lehetőség van arra, hogy megismerjem a véleményeket személyesen és még javaslatokat is kaphatok, hogy milyen irányban, hogyan fejlesszünk. Köszönöm szépen.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Igen, köszönöm. Zsigmond Józsefet látom jelentkezni és aztán Radetzky Jenő is jelentkezett. Parancsoljon. Zsigmond József hall minket?

 

Zsigmond József, a Közszolgálati Testület tagja:

Igen, köszönöm. Én is üdvözlöm vezérigazgató asszonyt Sepsiszentgyörgyről, külhonból. Egyrészt szerettem volna megköszönni, hogyha már itt szóba jött a népszámlálás, a közmédiának a segítségét, hogy sikeresen tudtuk zárni a magyarokat érintő részt Romániában, hiszen azért ez egy négy hónapos, nem is tudom, hogy hogy fogalmazzak, de talán, ha azt mondom, ádáz küzdelem volt, de úgy gondolom, hogy sikerült megszólítani a magyarokat és ebben a közmédiának is szerepe volt. És mindenképpen ráerősíteni szeretnék az előttem szólókra, hogy van szerepe ebben és feladata a közmédiának. Úgy gondolom Magyarországon is, hogyha nálunk ilyen sikereket tudott produkálni. Másrészt szeretném megköszönni a közmédiának az eddigi hozzáállását a külhoniakhoz és kérdezem, hogy ebben a tekintetben van-e bármilyen változás, illetve a tartalom tekintetében, illetve főleg a sport területén vannak olyan műsorok, amelyek továbbra is elérhetetlenek. És amikor itt Erdélyben járok-kelek, akkor mindig mindenki ezt kérdezi, hogy erre valamilyen megoldást lehetne-e találni. Nyilván értékelik nagyon, hogy a stratégiailag fontos, magyarokat is érintő mérkőzéseket mindig beteszi a közmédia. Gondolok például a tavalyi, amikor Sepsiszentgyörgy megnyerte a kupadöntőt. Ez megtekinthető volt, meg hasonló, tényleg stratégiailag fontos mérkőzések, de azért még mindig vannak elérhetetlenek. Ebben az ügyben valamilyen javulás várható-e?

 

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönjük, parancsolj!

 

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató nonprofit Zrt. vezérigazgatója:

Köszönöm szépen. Én úgy tudom, hogy a közmédia dolgozik rajta, hogy a határon túliaknak szánt közvetítésekbe minél nagyobb felületen jussanak be az M4 Sport közvetítései. Nem egy egyszerű helyzet ez, sem jogilag, sem törvényileg. Itt tényleg elválasztanak minket határok, de dolgozunk rajta, úgyhogy én most ígéretnél többet nem merek tenni, de biztos vagyok benne, hogy nem mondunk le róla.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

(a hangfelvétel nem érthető) … Tudás együtt, hogyan tud most megjelenni azoknak a nézői igényeknek megfelelve, amit Perjés Fanni kapcsán is említett. Hogy nehezen tudom elképzelni azt a mai egyetemistát, aki egy televízióban végignéz negyvenöt percet, ugye? Tehát már a 15 perces terelő? előadások is erős kihívást jelentenek ebben a dologban. Tehát ezt végiggondolni, úgy gondolom, ez egy közös feladat. Megtennünk. És akkor Radetzky Jenőnek most átadom a szót.

 

Radetzky Jenő, a Közszolgálati Testület tagja:

Köszönöm szépen. Én, miután az első körben első voltam, én három témát írtam föl.  Szándékosan hagytam ki kettőt és örülök is, hogy ezeket kihagytam, hiszen tudok csatlakozni burkolt jelzésekre is. Nálam ez úgy vetődött föl, a második pont, hogy ez egy szervezeti kérdés, ez pedig a közmédiában megszólaló behívott szakértőknek a személye, listája, annak a megújítása. Több ajánlat elhangzott itt. A művészeti akadémia, az akadémia, a rektori konferencia, az egyházi műsorokat felügyelő tagtársaktól, hogy van itt szakértelem és a közmédia társadalmasításához szükséges szélesebb körű bevonásra igény is van. Ugye a kérdésem, ezt én nézem a gazdaság szempontjából is, hogy túlságosan egysíkú sokszor a megkérdezett szakértőknek a listája. Vajon milyen befolyása lesz majd vagy van a Duna Médiaszolgáltató Zrt.-nek, hogy milyen szakértői bázist használ az MTVA a megrendelt műsoroknak, akár élő, akár konzervműsornak az elkészítéséhez. Van-e befolyása, akarja-e ezt befolyásolni főszerkesztői szinten vagy éppen a fölajánlottak alapján. Hiszen, még egyszer mondom, a közmédiát akkor tudjuk még szélesebb körben elfogadottá tenni, ha minél szélesebb körből merítünk megszólalókat és ráadásul a szakértelem látszik, hogy minden területen megvan. Ez egyébként folyamatosan nálunk téma volt és nem igazán látjuk, hogy nem igazán láttuk, reméljük, hogy erre van valami elképzelése a vezérigazgató asszonynak, hogy hogy lehet ezt a szakértői kört bővíteni és milyen befolyása van. Akkor rögtön elmondanám, a harmadik az egy rövidebb megszólalásom lenne, és akkor vissza is vonulnék. Ez pedig ugye kedvenc témám, hogy a közszolgálat nemcsak a médián keresztül jelenik meg, hanem a közszolgálat az a közvetlen közösségépítésnek is egy nagyon jó eszköze. Ebben egyébként a Duna Médiaszolgáltató, nevezetesen Dobos Menyhért személyes munkája során rendkívül aktív volt. Én a Duna-ház programot szeretném említeni, remélem, hogy ez folytatódik, hiszen a külhoni magyarsággal való kapcsolattartás, a nemzettudat erősítése és az edukáció, ami a történelmi múlttal kapcsolatosan megszólal ott, ez szerintem tényleg a legmagasabb elismerést illeti meg, de a folytatásra szükség van. Köszönöm szépen, elnök úr.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Talán annyit hadd tegyek ehhez hozzá csak azért, mert a korábbi beszélgetésekben ez gyakran előjött és ez egy médiaszakmai kérdés is persze, hogy mitől lesz érdekes egy műsor. Tehát jók ezek a beszélgető műsorok, és hogyha azért ül össze egy asztal körül 3-4-5 ember, hogy rendkívül lelkesen egyetértsen, és a műsorvezető is igen nagyra becsüli őket, az egy törzsi szeánsznak nagyszerű, de ettől még nem lesz nagyon izgalmas a műsor. Tehát nyilván nem arról van szó, hogy ketrecharcokat kellene közvetíteni, én is egyetértek azzal, hogy az amerikai tévézésnek ez a formája nem átvevendő, de amikor fontos kérdésekről különböző álláspontok vannak és nem a politikai szembenállásokról beszélek. Egyrészt adott esetben szakmai viták vannak, másik esetben most épp a mai hír, talán a minapi hír, hogy az egész ország számára meghatározó kérdés a gazdasági kilátásokról az egyik legfontosabb nemzeti intézménynek a vezetése, radikálisan mást gondol, mint éppen Radetzky úr által képviselt kamarának a vezetője, és ezt a más gondolást, ezt fogalmazzuk úgy, hogy nem is a legudvariasabb formában fejezik ki. Tehát erről egy műsor, hogy ezek összecsapnak, ezek az érvek egymás mellett vannak, ez nekem, mint állampolgárnak nagyon fontos, mert el tudom dönteni, hogy akkor mibe fektessem azt az óriási hatalmas vagyont, amit fölhalmoztam. Tehát csak arra akarok utalni, hogy a különböző szak és hangsúlyozom, és nem a politikai vitaműsorokra gondolok, az más, azt meccseljék le. Hanem amikor fontos nagy társadalmi kérdésekről, gazdasági kérdésekről, adott esetben eltérő közelítések léteznek, ettől valószínűleg nem kell félni egy közmédiának, és akkor még finoman fogalmaztam. És hogy ezt minden évben felvetettük ezt, hogy ebben a közmédia lehetne akár előremutató is, hogy értelmesen beszélgessünk akár különböző álláspontokról is, a köz ügyeiről.

 

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató nonprofit Zrt. vezérigazgatója:

Én azért abban reménykedem, hogy ez utóbbit úgy nagyjából egészében a közmédia csinálja. Tehát értelmes emberek értelmes dolgokról értelmes műsorokban beszélgetnek, még akkor is, hogyha a szakértői kör bizonyára lehetne szélesebb.

Meg kell kérdeznem, hogy mire gondol Radetzky úr, mert hiszen tudomány, technika, oktatás, nemzetvédelem? Honvédelem? Tehát számos terület az, ahol szakértőkkel dolgozik az MTVA. Bizonyára van olyan, ahol szűkebb a stáb, szűkebb a merítési lehetőség és van olyan, ahol hál' Istennek például a művészet vagy a tudomány, ahol nagyobb a merítési lehetőség, hogy ilyen csúnyán fejezzem ki magam. Én nem mondom, hogy nem értek egyet, mert igaza van. A szakértői kört mindig lehet szélesíteni. Én azt gondolom, hogy az MTVA szakemberekkel együtt, én magam is azon vagyok, hogy szélesedjen a szakértői kör. Lehetőség szerint a legmélyebb tudással rendelkező tudományos, kulturális, oktatási és sorolhatnám a példákat, kapjon felületet és előre is köszönöm mindenkinek, aki ebben nekünk támogatást tud nyújtani, akár személyesen, akár pedig úgy, hogy javasol szakértői kört, vagy adott témát, amihez szakértő is tartozik. De abban biztos vagyok, hogy a televíziós műsorkészítők, a lehető legjobb tudásuk és a lelkiismeretességük alapján választják ki a műsor szereplőit.

Köszönöm szépen.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm szépen.

Rögtön Katalin is. Gugán úr, elnök úr, és aztán én is be akartam szólítani Katalint, mert itt a kedvencünk az M2, és ennek kapcsán mindenképpen gondoltam volna, hogy beszélünk, de akkor, ha megengedi, akkor a jelentkezés sorrendjében Gugán úr, elnök úr és aztán Katalin.

 

Gugán János, a Közszolgálati Testület tagja:

Tisztelettel köszöntöm vezérigazgató asszonyt én is. Néhány hónappal ezelőtt volt egy nagyon jó hangulatú megbeszélésünk Pálffy igazgató úrral, a nemzetiségi műsorok megújításával kapcsolatban találkozott az országos elnökökkel. És azt gondolom, hogy nagyon sok új információ és hasznos információt kaptunk arról, hogy hogyan képzeli el a közmédia a nemzetiségi műsorok megújítását és modernebbé tételét. Egy problémánk volt akkor is, ez egy ilyen visszatérő vesszőparipám, hogy arra viszont nem kaptunk választ, hogy ezt kivel képzelik el, hiszen továbbra is a személy és a tárgyi feltételek, azok nem megfelelőek a nemzetiségi műsorok készítői számára, illetve ezekben a szerkesztőségekben. Tudom, hogy nem az ön kompetenciája, de arra kérhetném, hogy segítse kicsit ebben is a munkánkat, hogy megfelelő létszámmal és megfelelő feltételekkel tudjanak dolgozni a kollégák, akik egyébként nagyon lelkesen és nagyon odaadóan teszik a dolgukat nap mint nap.

Köszönöm szépen.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálat Testület elnöke:

Köszönöm. Reagál erre?

 

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató nonprofit Zrt. vezérigazgatója:

Köszönöm szépen. A nemzetiségi műsorok mindig is az egyik fontos alapja volt a közszolgálatiságnak és a televíziózásnak. Én azt hiszem, hogy igyekezni fogok. Igyekezni fogok, hogy biztosítsam a lehetőségét a személyi és a technikai bővülésnek. Nagyon nem egyszerű. Nagyon nem egyszerű, de ezt ön tudja a legjobban, azt gondolom. Köszönöm szépen.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm, elnök úr, parancsoljon.

 

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma elnöke:

Köszönöm szépen. Az előttem szólóval mindig egyet szoktam érteni, most is egyetértek, meg a téma fölvetésében is. Én nyugodtan fogalmazhatok így, mint egy hivatalosan is a magyar nemzetiségek, Magyarországon élő egyik nemzetiségéhez tartozó ember. Fölhívnám elnök asszony figyelmét arra is, hogy nagyon nehéz a helyzet, mert a nálunk lévő nemzetiségieknek az értelmiségi, szűk értelmiségi mivolta miatt új műsorkészítőket, fiatalokat bevonni elég nehéz. És itt egy nagyon nagyfokú együttműködés szükséges a közmédia és a szervezetek között, a nemzetiségi szervezetek között, akár egy gyakornoki programban már a nemzetiségi gimnáziumoktól kezdve, de itt közös a felelősség. Erről beszéltünk Jánossal is többször, hogy ezt kellene csinálni. Tehát 10-15 fiatal megfordulása után, jó esetben, egy hogyha van, akkor már jó, aki azt mondja, hogy őt ez érdekli, mert ez egy nagyon nehéz munka. A másik, amit Jenő is mondott, a szakértői keret. Azért legyünk igazságosak. Amikor először ez elkezdődött az új M1 megújítása során, akkor ennél az asztalnál is úgy nagyjából két tucat szakértőt tudtunk nevesíteni, akik akkor voltak. Ma már a szakértői kör több száz főből áll, aki megjelenik. Én hadd hozzak példát a magam munkájából, amikor én a túloldalon voltam és műsorkészítőként dolgoztam, amikor van egy adott szituáció, amire azonnal kéne reagálni. És akkor a szerkesztő a nyolcadik embert hívja föl a szakértői listáról, ez nem ér rá, ez itt van, ez ott van, az amott van, akkor ezt nem lehet elmondani a műsorban, hogy azért Kiss István van itt, mert hogy az előtte lévő hét nem ért rá, vagy messze volt, vagy külföldön volt. Tehát ez egy nagyon-nagyon valós és nagyon kemény ügy. A másik valóban, és itt előttünk elhangzott az MMA elnöke is, meg te is elnök úr mondtad, hogy az kevés, hogy valaki a szakmájában jó szakember, és le is tudja írni és publikál, és huszonöt lektor átnézi meg minden, vagy az, aki kevésbé jó szakember, de azt a kevésbé jobb szakértelmét olyan briliánsan elő tudja adni a képernyő előtt, hogy én megértem egyből, amit mondani akar, a kettő hiába okosabb és jobb az egyik, a másik sokkal hasznosabb. Tehát nemcsak szakértőkkel, hanem jó előadó is, és olyan, akitől nem kapcsolok el, hanem azt mondom, hogy hú, ez érdekes, ahogy beszél. Egy nagyon fontos kérdés, de nagyon bonyolult kérdés. És nyilván minél több szakértő van, és minél több olyan szakértő, akire oda tudok figyelni, annál jobb. És itt azért tényleg mondjuk el, hogy a pár évvel ezelőtti pár tucathoz képest ma már azért tényleg több százas lista van, és reméljük, hogy ez az irány ez megy tovább.

Köszönöm szépen.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm.

 

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató nonprofit Zrt. vezérigazgatója:

Csak egyetlen egy mondat, hogy Balogh úrral mélyen egyetértve, azért én szerkesztési csínját-bínját nem akartam a dolgoknak előhozni, és részletesen elmondani, hogy hogyan készül a műsor a szakértővel. Én elveket gondoltam mondani, de egy nagyon fontosat elfelejtettem, és ezért is kértem a szót. Radetzky úr említette a Duna programot, a Duna-Ház programot. Én szeretném folytatni a Duna-Ház programot. Én nekem szélesebb terveim vannak, mint ami eddig volt a Duna-Ház programban. Szeretném egy kicsit továbbfejleszteni, de mindenképpen az alapokat megtartva és ebbe az irányba továbbmenni.

Köszönöm szépen.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönöm szépen, és amikor most megadom a szót a nagycsaládosok egyesülete képviselőjének, Kardosné Gyurkó Katalinnak, azért azt mindenképp hangsúlyozni szeretném, hogy ennek a testületnek talán az egyik legfontosabb, akár azt is mondanám, hozzátétele és öröme az az M2-es csatornának a gyerekcsatornává alakítása volt, és mindig is örömünket fejeztük ki, hogy ez az adott műsorsáv este 8-9-ig tart. Ez mennyire fontos és mennyire jó és mennyire lényeges, hogy itt azért többségében olyan gyerekműsorokkal találkoznak a nézők, amely helyes is. Nyilván nem ez az egyetlen szempont, ami a családokat érinti természetesen, csak ezt azért mindenképpen szerettem volna mondani, hogy ez egy lényeges elem volt.

Parancsoljon, Katalin!

 

Kardosné Gyurkó Katalin, a Közszolgálat Testület tagja:

Köszönöm szépen elnök úr! Először is nagyon sok szeretettel köszöntöm én is vezérigazgató asszonyt, és nagyon sok erőt kívánok ehhez a feladathoz, hiszen már itt elhangzott rengeteg kérés, hogy mit kell képviselni. Én azért kértem a végére szót, hogy azt tudjam mondani, hogy csak legyen kinek, jó?

És akkor itt szerintem ezzel mindent meg is fogalmaztam, hogy gyakorlatilag áthathatja az összes műsort a családnak a fontossága és a családnak a szerepe. És még az elején leírtam azt, hogy közös cél, hogy minél jobb műsorokat lássunk. Ezen is elgondolkodtam, hogy a minél jobban, egyébként nagyon sokszor ugye fontos a tartalom minősége, de az eléréseknek a növelése is egy olyan szép kihívás. Viszont az meg óhatatlanul a társadalmat nézve elindít egy olyan folyamatot majd, hogy minél több ember tudjon azonosulni, mégis egy kicsit a lazább műsorok felé és nem annyira a szigorúbb műsorok felé elindulni. És én azt szeretném még kérni, hogy amellett, hogy a különböző témák nagyon fontosak, de ahogy eddig is például egyébként az M5 csatorna a COVID idején elindította azt, hogy a fiatalokkal foglalkozzon, hogy maradjon a közmédia a világban. Tehát lássuk azt, hogy milyen kihívások előtt állunk most, milyen kihívások előtt állnak a családok, hogyan tud a közmédia ebben segíteni. Nagyon-nagyon hiányoznak a családoknak a gyökerek. Tehát úgy értve, hogy az édesanyai támaszok, és elnézést, hogy ennyire a női vonalat hozom be, de most a háborús helyzet az egy új kihívásokat jelent a családok számára, és egy újragondolást is jelent. És nagyon sokan nem tudják, hogy hogy kezdjenek hozzá. Ha a közmédiának ebben van valami szemléletformáló szerepe, akkor az szerintem segítség lehet, mert egyébként mindenki ódzkodik attól, hogy jó tanácsokat adjon valakinek, hogy hogyan élje az életét, hogyan takarékoskodjon, és az is látszik, hogy emellett igény van.

Tehát, hogyha jó előre nézni, hogy most az áramnál spórolunk, és kikapcsoljuk a tévét, vagy inkább bekapcsoljuk a tévét, hogy újabb praktikákat vegyünk majd ott észre. Én az M2-nél azt szeretném megköszönni, hogy reklámmentes.

 

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma elnöke:

Ezt mi köszönjük a nagycsaládosoknak, mert ennél az asztalnál az elődöd volt az, aki minden alkalommal elmondta, hogy reklámmentes, reklámmentes. Ezt tolmácsoltuk és a közmédia vezetése elfogadta tőlünk, hogy nincs arányban az ott jött bevétel és a gyerekeinkre erőszakolt dolog, s ez itt fogalmazódott meg, úgyhogy köszönjük szépen.

 

Kardosné Gyurkó Katalin, a Közszolgálati Testület tagja:

Szoktam nézni a nézettségszámokat az M2-nek, de bízom benne, hogy azok, akik nézik, azok jó érzéssel nézik, és az egy nagyon jó dolog, hogy reklámmentes maradt. És még egy dolog: az ifjúság. Nekem is már ilyen huszonegy-tizenhét év közötti a három nagy gyermek és valóban úgy érzem, hogy őket a Petőfi Rádión kívül a közmédia még nehezen tudja megszólítani, és nekik ilyen nagyon-nagyon rövid videók és üzenetek, tehát ezek a másfél percben valahogy a lényeg. Nem tudom, hogy van-e nekünk, akár mint testületnek hatása rá vagy bárhogy tudjuk-e segíteni úgy a munkát, hogy fiatal influenszereket is alkalmazni, akik így tudnak majd tartalmat csinálni, de hogyha erre tehetünk majd javaslatot, én ezt szívesen képviselem, hogy megszólítsuk a fiatalokat is. És a népszámlálásban a nagycsaládosok is érintettek. Ez meglepő, bár csak az egyház volt így említve, de pont most jöttem a KSH-tól és mondtam, hogy csak mondják már meg, hogy hány nagycsaládos van az országban, és mondták, hogy nem tudják. 2016-os adataik vannak, majd jövő januárban. Úgyhogy nagyon kíváncsiak vagyunk mi is és várjuk az eredményeket és mi is segítünk, hogyha szükséges. És hát tényleg sok-sok erőt kívánok hozzá.

Köszönöm szépen.

 

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató nonprofit Zrt. vezérigazgatója:

Köszönöm szépen.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Igen, tehát azért ezt a realitást azért, én most ezzel nem mondtam egyiknek sem a minőségéről semmit, csak azt, hogy azért a youtuberek között is vannak olyanok, akik egyszerűen a technikát megtanulták, hogy hogyan kell elérni, és adott esetben lehet olyan, ahogy egyébként ezt például több, nem tudják jól megcsinálni igazából sehol, de nagyon sok helyütt, nagyon sok országban, a világban próbálják behúzni őket a hagyományos tévézésbe, nagyon nehéz, de lehet, hogy nem a hagyományos tévézésbe kell őket behúzni, hanem azokra a platformokra, amit ők használnak, és ahova sokkal könnyebben oda lehet hozni a fiatalokat. De ez bizony azt igényli, hogy az a bizonyos bővítés, amire Radetzky Jenő utalt a szakértői kör tekintetében, ez a világfelfogások tekintetében is meg kell, hogy legyen, mert ezek a youtuberek nem fognak - hogy mondjam, semmilyen vonalba beállni.

 

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma elnöke:

Semmilyen értékrendbe.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Ez nem biztos. Ezt nem mondanám. Van, aki beáll, van, aki nem, de azért ez egy fontos technika.

 

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma elnöke:

Vitatkozom egy kattintásért.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Ezt minden értékrendre hivatkozók megteszik. Ezt azért ne felejtsük el. Kattintás van mindenben.

 

 

 

 

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató nonprofit Zrt. vezérigazgatója:

Köszönöm szépen. Két mondat csak tényleg a végére, hogy egyrészt a közmédia is megjelenik azokon a közösségi csatornákon, amelyeken az influenszerek. Ha nem is minden műsorral, de nagyon sok műsorral megjelenünk minden csatornán és most akarattal nem akarom felsorolni őket, de ha beírják azt, hogy híradó a youtube-ra, akkor ott nagyon sok minden elő fog jönni. Ha beírják, hogy sport vagy adott gyerekműsort, akkor azok elő fognak jönni. Nekem az egy örök dilemma, hogy mit áldozunk be a közszolgálatiság oltárán, hogyha influenszert alkalmazunk. Bizonyára meg lehet találni azt az arany középutat, amivel mindenki jó jár.

 

Dr. Fábri György a Közszolgálati Testület elnöke:

Ez természetes. Köszönöm szépen.

Nem tudom, hogy van-e valakinek még hozzászólnivalója. Ha nem vettem volna észre, akkor kérem, hogy szóval jelezze a jelentkezést.

Szitár Szabolcs, parancsolj!

 

Szitár Szabolcs, a Közszolgálati Testület tagja:

Én kimaradtam itt egy picit. Annyit szeretnék elmondani, hogy én is jó egészséget és sok sikert kívánok a vezérigazgató asszonynak a munkájához. Kisvárosi önkormányzatoktól vagyunk. Nekünk a tudósító hálózat az nagyon fontos számunkra. Fontos, hogy ott vannak a rendezvényeinken, hírt adnak rólunk, a rendezvényeinkről. Én úgy gondolom, hogy ez a rendszer viszont jól működik. Tehát nagyon örülünk ennek. Ha erről kell, akkor egyeztethetünk, hogy hogyan működhet, hogyan lehet ez jobb a későbbiekben, illetve önkormányzati szakmai kérdésekben bármikor állunk a rendelkezésére a vezérigazgató asszonynak, illetve a médiának is a továbbiakban is. Én ennyit szerettem volna. Az M2 révén érintett vagyok, nagyon szeretjük, a csajok imádják. Talán, hogyha egy kicsit tovább tartana az a műsorsáv, tehát a nyolc órát én korainak érzem, esetleg ha kilencig valahogy ez így változna, az jó lenne a későbbiekben. Ennyit szerettem volna mondani. Köszönöm szépen.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönjük szépen, és ez azért nyilván ez a régi témája ennek a testületnek is, hogy miközben az M2-nek a gyereksávját nagyra becsüljük és nagyon kitűnő nézettség szempontból is, valami ott nem stimmel az esti sávval. Ha a nézettségre gondolunk, semmiképpen sem, és arra valamit kitalálni, akár ezzel is, hogy tovább. Én tudom, hogy minden gyerek és a nagycsaládosok ezt meg tudják erősíteni, hogy minden gyerek fél nyolckor már ágyban van manapság és fel nem merül, hogy tovább legyenek fenn, de ha véletlenül mégis tovább vannak fenn és véletlenül mégis, akkor nem árt, ha van nekik. A Petőfi Tévével kell valamit kezdeni, az elég nyilvánvaló, gondolom.

Parancsolj!

 

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató nonprofit Zrt. vezérigazgatója:

Jegyzeteltem, nagyon sokat jegyzeteltem. Ott van az is, hogy az M2 műsora tovább tartson a gyerekeket érintően. Az, hogy kezdeni kell valamit a Petőfi Tévével, azt látjuk, tudjuk, csináljuk.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Parancsolj elnök úr, akkor te kezdesz valamit a Petőfi tévével?

 

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma elnöke:

Igen, én is nagyon sokat gondolkodtam ezen és magamban is, amikor a tükör elé állok, és belenézek, hogy most mit csináljunk ezzel a Petőfi Tévével. És tudjuk azt, hogy a Petőfi Tévé melyik korosztálynak készül, elgondolkodom, hogy ebből a korosztályból még ennyien leülnek nézni a Petőfi Tévét abban a bizonyos sávban és abban a percben, én ezen csodálkozom. Tehát én azt vetettem föl saját magamnak, csak így gondolkodásmódján, hogy mi a kiút. Vagy nem csinálni semmit, mert ez elérhetetlen. Tehát ez a korosztály ilyen jellegű technikával, hogy élő adásban elérhetetlen vagy mondjunk le róluk. És én még mindig azt mondom, hogy ne mondjunk le róluk. Próbáljuk, mert bárki, aki veszi a fáradságot és megnézi a Petőfi Tévét, az visszaigazolja, hogy jók a műsorvezetők, jók a műsorok, kiválóak az együttesek, tehát nincs benne a gagyi, hanem és ugyanakkor viszont olyan előadók vannak, akikre tömegek mennek el a koncerteken. És mégis ennyi az egyszerű élő. Igaz, arról nem kapunk adatokat, erről sokszor beszéltünk és ezt is szeretném, hogyha a jegyzetekbe bekerülne, hogy valahogy az adatszolgáltatást úgy kibővíteni, hogy mennyien töltik le azt a műsort, tehát a Médiaklikkbe utólag mennyien nézik még meg vagy hogy az online alkalmakkor, tehát hogy ugyanazt a műsort, van, aki nézi a televízión, arról kapunk adatot, aki a mobiltelefonján nézi ugyanazt a műsort, arról nem. Tehát ez még finomíthat ezen a dolgon, tehát akkor is jogos a kérdés, jogos a felvetés, de még nem találkoztam olyan szakemberrel, aki erre tudott volna érdemi és eredményes választ adni. Beleértve saját magunkat is.

 

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató nonprofit Zrt. vezérigazgatója:

Csak egy hozzáfűznivaló, hogy nem született még olyan közszolgálati média szerte a világon, amelyik a megoldást és a választ meg tudná adni ebben a pillanatban erre a kérdésre. Pont október 5-én megyek majd ki Genfbe, ahol az európai közszolgálati szolgáltatóknak lesz egy hagyományos konferenciája, ahol a téma az, hogy hogyan lehet elérni a gyermek és ifjúsági fogyasztókat a rádión és a televízión keresztül. Nem tudom, hogy ott a bölcsek kövét megtaláljuk-e, én csak reménykedem, hogy legalább egy lépéssel közelebb jutunk a megoldáshoz.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálat Testület elnöke:

Majd mondja el nekünk is, hogyha elmondták. Én nagyon köszönöm vezérigazgató asszonyoknak, hogy ilyen hosszan rendelkezésünkre állt. Úgy vélem, hogy nekünk egészen biztos, hogy hasznos volt és jó volt és nagy tisztesség. Talán önnek is adott muníciót a továbbiakban. Azt ígérhetem, hogy sokat fogunk beszélgetni a jövőben, legközelebb már januártól a beszámoló kapcsán, és annak a rendjéről nyilván még külön majd egyeztetünk, hogy miképpen legyen. Nagyon köszönöm vezérigazgató asszonynak, hogy itt volt. Mindenkinek az élénk érdeklődést és kérdéseket, megjegyzéseket és azzal zárom le ezt a napirendi pontot, amit mindenki elmondott, a testület nevében is hadd mondjam, hogy hát jó munkát, az optimizmus és reménykedés kitartását ebben és a mi támogatásunkat ehhez élvezni fogja.

Köszönöm szépen, hogy itt volt.

 

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató nonprofit Zrt. vezérigazgatója:

Én is köszönöm szépen az elnök úrnak és a testületnek is a lehetőséget. Én remélem, hogy mielőbb találkozni tudok majd azokkal is, akikkel eddig még nem tehettem meg, és köszönöm szépen előre is a támogatást, amit vélhetően élvezni fogok hosszan. Köszönöm szépen.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Köszönjük szépen. Akkor ezt a napirend pontot lezárom.

Ha akarja, nyugodtan maradjon itt, de hogyha dolga van, nyugodtan menjen.

 

  1. napirendi pont

 

A második napirendi pontra áttérve ez érinti egyébként valamilyen mértékben a beszámoló előkészítését is. Ez az őszi programunknak a megbeszélése. Most itt a jegyzőkönyves részben nem a konkrét dátumokról beszélnénk, hanem arról az elvről, hogy a következő javaslattal élek és hogyha ebben egyetértés van, akkor eszerint gondolkodnánk tovább, hogy most ősszel, tehát az idei naptári évben kettőnél több ülést nem kell tartanunk. Én kettőt javaslok, hogy azért tartsunk, és a tematikájukat tekintve követve a korábbi éveknek a gyakorlatát, valamikor november végén, december elején lehetne az az ülésünk, ami már konkrétan a beszámolóra nézne előre, tehát ha megfogalmaznánk az idei évben leszűrődő tapasztalatokból azokat a kulcskérdéseket, kulcstematikákat, amelyeket a beszámoló készítéséhez a vezérigazgató asszony figyelmébe ajánlunk. Tehát ez lenne, majd az időpontról külön beszélünk, azt nem kell így egyeztetnünk. Valamikor december elején és javaslom, hogy folytassuk azt, hogy azt a működési módunkat, amelyeket még annak idején Papp Z. Attila javasolt és el is indult szerintem jó eredményekkel, hogy válasszunk ki olyan műsortípust vagy egy műsortípust válasszunk ki, amelyet egy kicsit fókuszba helyezve, és a műsortípushoz tartozó műsorok nézettségét, hallgatottságát növelve szisztematikusan megnéznénk, meghallgatnánk ezeket a műsorokat és beszélnénk róla. És ezt valamikor úgy november eleje, közepe tájékán javaslom, hogy valósítsuk meg. És bennem az merült fel, hogyha ebben egyetértetek, de minden javaslat természetesen jó lehet. De én most az itt elhangzottak alapján is kicsit talán össze is rakva, amiről Vashegyi elnök úr is beszélt, Papp Z. Attila is beszélt, Radetzky Jenő is beszélt, hogy kicsit nem is azt mondom, hogy a tudományos műsorok, az ismeretek és tudás jelenléte, ismeretek, tudományos tudás, oktatás stb. műsorok jelenléte a közmédiában. Erre majd néhány műsorra javaslatot teszünk menet közben is. És hogyha ezeket néznénk hatékonyabban, túl leszünk a tudomány ünnepén, amire ugye Papp Z. Attila utalt, az egy hónapos időszak, akkor bőségesen van erre alkalom erről beszélni. Nyilván az oktatási műsorok itt újra előjönnek, majd immár a Covid időszak tapasztalatai alapján, amikor egy nagy oktatási elit volt és így tovább. Tehát én azt javaslom, hogy most ez a témakör legyen az, amit behozunk, és ez érintkezik kicsit azzal, amire Radetzky Jenő is utalt, tehát hogy a magyar tudásbázis miképpen jelenik meg, nem feltétlenül tudományos műsorokban, hanem hozzáértést igénylő műsorokban.

Az, hogy hogyan tekintünk egyáltalán a fogyasztásra, hogyan tekintünk egyáltalán az energiára, hogy már rövidtávon, középtávon, hosszútávon, akár ennek a környezeti részére, hogy egy olyan elemet említsek, ami vezérigazgató asszonyhoz vélhetőleg korábbi időszak miatt közel áll. Hogyan tekintünk ennek a nagy társadalmi programjaira? Hogyan tekintünk az erről szóló edukatív elemre, tehát hogy azon kívül, hogy nem a tévé kikapcsolásával oldjuk meg a problémát, de mivel oldhatjuk meg, tehát milyen módon jön ez elő. Tehát úgy hiszem, hogy ez is, én ezt jelentős részben társadalmi, tudati, szakmai kérdésnek is gondolom. Gazdasági kérdés is természetesen, ezeknek az általános alakulása. De úgy gondolom, hogy ez nyugodtan beemelhető ebbe a közelítésbe, hogy ha ebben egyetértés van.

Elnök úr parancsolj!

 

 

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma elnöke:

Örülök, mert kezdettől fogva nagyon támogattam azt, amikor egy-egy ilyen műsorfolyamot kiválasztottatok. Szeretném két pontra fölhívni a figyelmet. Az egyik, hogy általában mindig valamilyen televíziós csatornát, televíziós műsort, amikor a tematikát választjátok, akkor ne hagyjátok ki a rádiót, különösen a Kossuth rádiót, amelynek a hallgatottsága, meg minden a határ társadalmi hatása elég nagy. Tehát amikor tematikát választotok, akkor válasszatok egy tévés műsort, meg egy rádiós műsort vagy valami hasonlót. A másik meg a platformokhoz. Én azt gondolom, hogy érdemes lenne az online valamelyik részét is beletenni, ami ugye egy új dolog, mert tavaly robbant be a közmédiába ez a fajta fejlesztés, ami még csak az elején tart, de mindenféleképpen ma már le lehet valamit szűrni az egészből. És hogyha még van valami energiátok, akkor a fölvetett kérdéshez a Petőfi televíziós dolognál is. Tudom, hogy ennyit nem lehet, de azt javaslom, hogy ne felejtsük el. Tehát valamilyen módon kerüljön be abba a kosárba, amiből időnként válogattok, mert tényleg kíváncsi leszek, vagyok én is arra, hogy mit tudunk közösen a közmédia munkatársaival kitalálni erre a feladatra, amit nem szabad elhanyagolnunk.

 

Dr. Fábri György, a Közszolgálati Testület elnöke:

Én köszönöm szépen. Abszolút egyetértve ezzel, akkor amennyiben úgy látom, ebben valamekkora egyetértés mutatkozik. Én hadd kérjem azt a tisztelt testületi tagoktól és magamra is vonatkozik, hogy ebben a tematikában, ebben a közelítésben osszunk majd meg egymással, nem hosszabb időt adva erre, mint mondjuk a jövő hétvégéig. E-mailen osszunk meg egymással műsorjavaslatokat, nyilván nem lehet minden műsort fókuszba állítani, műsorjavaslatokat. Ezen reflexiók alapján én javaslatot teszek a konkrét műsorokra, amit október hónapban azután meg tudunk így fókuszáltabban nézni és akkor novemberben erre sor kerül. Szerintem nem zárkózunk el attól, hogyha akár vezérigazgató asszony, akár az illetékes terület főszerkesztője, azt mondják, hogy részt vennének, mi nagy örömmel látjuk, hogy ez egy teljesen nyitott dolog, hiszen működik. Tehát erre tisztelettel küldenék majd meghívást is. És hát majd a decemberi ülés pedig abban már van rutinunk, hogy az a beszámoló tematikájáról szól.

Elfogadható-e ez a közelítés, illetve ez az ülésrend itt az idei évre kérdezem még csak nem is szavaztatom igazándiból, mert nem kell döntést hoznunk, de hogyha nem látok teljesen rémült és elkeseredett tiltakozást az ügyben, akkor úgy veszem, hogy ebben tudunk együtt gondolkodni. Ezt nagyon köszönöm, és majd az ülés lezárása után a konkrét időpontokat is megfuttatjuk természetesen.

Köszönöm szépen, akkor a második napra egy pontot is lezárom.

Kérdezem, hogy egyebek között van-e valakinek valamilyen egyebe?

Ha nincs, akkor egyébiránt ezt a napirendi pontot is lezárom és egész ülésünket is lezárom. Kérve azt, hogy még senki ne kapcsolódjon ki, mert egy rövid naptár egyeztetést meg kell majd tennünk. Nagyon köszönöm még egyszer vendégeinknek a közvetítést, vezérigazgató asszonynak, elnök úrnak. Köszönöm a közalapítvány munkatársainak az ülés előkészítésében és végigvitelében megtett segítségüket. Ez mindig, most is professzionális volt és nagyon fontos a számunkra.

Ezennel mindenkinek jó egészséget kívánva lezárom az ülést.

Köszönöm, hogy együtt voltunk.

 

 

K.m.f.

 

Jegyzőkönyvet hitelesítették:

Dr. Fábri György                           Kardosné Gyurkó Katalin              Radetzky Jenő

elnök                                               testületi tag                                    testületi tag